VLP? Koupili jsme si neziskovku, žertoval Dospiva

středa, 18. listopadu 2015, 23:15 Tisk MediaGuru

Spoluzakladatel Penty Marek Dospiva vystoupil ve středu večer na pražské VŠE.

Setkání se studenty pražské Vysoké školy ekonomické (VŠE) s Markem Dospivou zorganizovala platforma Klub investorů, jejíž je Penta partnerem. Dospiva studentům ve středu večer popsal svůj životní příběh vedoucí ke vzniku Penty, především se ale zaměřil na představení možností, kam může skupina ještě růst.

Média, která jsou teprve nedávnou akvizicí Penty, zmínil spoluzakladatel investiční skupiny a její partner ve výčtu aktivit až nakonec. I to naznačuje, že pro Pentu není v současnosti mediální byznys nejvyšší prioritou. "Všichni se nás ptají, proč vstupujeme do médií, kde klesají tržby, potenciál expanze je obtížný a firmy hledají cesty, kudy se v médiích vydat," otevřel téma mediální akvizice. Dospiva uvedl tři hlavní důvody, které Pentu do médií nasměrovaly. Za prvé Penta vidí dobré možnosti synergií zakoupených médií s retailovými platformami skupiny. Za druhé má podle jeho slov zájem na kultivaci a zlepšování zdejšího prostředí. A za třetí Penta reagovala i na kroky konkurenčních investičních skupin. "Když naši konkurenti začali do česko-slovenských rukou skupovat média od zahraničních investorů, mysleli jsme si, že není nejvhodnější, aby média vlastnila jedna nebo dvě investiční skupiny. Čím víc skupin, tím víc názorů, a to přispěje ke kultivaci prostředí," zdůvodnil.

Regionální tituly Deník, které Vltava-Labe-Press společně s magazíny Astrosatu vydává, mají podle jeho slov psát pravdivě. "Jmenovaný CEO Michal Klíma je dostatečnou garancí, že noviny budou objektivní," řekl. Na Slovensku, kde Penta vstoupila do vydavatelství 7 Plus, Trend Holding a deníku Sme, se už údajně setkává s tím, že si subjekty, které se cítí dotčeny tím, jak o nich média Penty referují, stěžují. "Ptáme se jich, zda informace jsou pravdivé. Pokud ano, tak nás to nezajímá. Je to naše filozofie. Bude se psát pravda bez ohledu na to, že to může negativně poškodit i nás. Nechceme ale psát jen negativní věci," řekl studentům.

Mediální akvizici celkově označil za drobnou, ale mírně "bolehlavou" investici. V reakci na dotaz z pléna, zda nechce Penta investovat do nějaké neziskové organizace, v žertu odpověděl, že by mohl uvést jako příklad VLP. 

Podstatnou část svého středečního vystoupení věnoval Dospiva jiným než mediálním segmentům. Řekl například, že Penta do konce roku možná oznámí akvizici nemocnic v Česku, příležitosti růstu vidí v další expanzi lékáren Doktor Max – v zahraniční (hlavně Polsko) pomocí akvizic, v Česku a na Slovensku organicky. Konsolidovat by mohla finanční služby na Slovensku, příležitosti vidí v rozvoji Fortuny v zahraničí a potenciál spatřuje také ve vojenské výrobě (Aero Vodochody, výroba letounu L39NG). V oblasti real estate buduje novou ulici v prostoru za pražským Masarykovým nádražím a chystá také výstavbu areálu Waltrovka v Praze 5.

-mav-