Objem videoreklamy překročil v Česku miliardu

pondělí, 28. prosince 2015, 07:00 Internet & Mobil MediaGuru

Za jedenáct měsíců roku se souhrnný objem hrubých investic do videoreklamy dostal přes miliardu.

Zatímco objem internetové display reklamy v letošním roce stagnuje, videoreklama zaznamenává až dvojnásobný nárůst. Vyplývá to z monitoringu společnosti Nielsen Admosphere. Z grafů níže je patrné, že display reklama se v průběhu letošního roku v hrubém monitorovaném objemu dostala nad úroveň roku 2014 jen v několika měsících. Většinu roku ale za objemem v roce 2014 zaostávala – nejvýrazněji to bylo patrné v měsících květen až červen, kdy objem display reklamy meziročně poklesl o 13 %, resp. o 9 %.

Meziroční změny výdajů do internetové display reklamy

Display reklama_vyvoj

Jednoznačnou jedničkou v display online reklamě je Seznam.cz, jehož monitorovaný objem reklamy v letošním listopadu představoval 315 mil. Kč a byl téměř pětinásobně vyšší než u druhého nejbližšího konkurenta (Mafra).

Provozovatelé podle reklamních výkonů - display, listopad 2015

Provozovatele_display

Rozvoj a rozšiřování videobsahu patří k jedním z hlavních témat na mediálním trhu v letošním roce. Důvodem je rostoucí poptávka po videoreklamě. Monitoring ukazuje, že její objem se skutečně na českém trhu zvyšuje. Zatímco na začátku roku 2014 představoval podíl videoreklamy na celkových investicích do internetové display reklamy 5 %, v listopadu 2015 se tento podíl přiblížil k 20 %. Letos na podzim poprvé překročil monitorovaný objem videoreklamy úroveň 130 mil. korun. V absolutních číslech je letošní hrubý objem videoreklamy za období leden až listopad 2015 na úrovni přesahující 1 mld. korun, což je oproti stejnému období loni dvojnásobek.

Vývoj celkových výdajů do videoreklamy, 2014-2015

videoreklama_vyvoj

Nejsilnějším provozovatelem z pohledu videoreklamy je Seznam.cz (mj. provozovatel serveru Stream.cz), jehož hrubé příjmy z videoreklamy měly v letošním listopadu představovat 61 mil. Kč. Z hlediska výkonů videoreklamy následují dvě televizní společnosti FTV Prima a CET 21.

Provozovatelé podle výkonů videoreklamy, listopad 2015

Videoreklama_provozovatele

Z hlediska počtu přehrání dosáhl nejvyšších hodnot v listopadu 2015 stream Prima.cz (33 mil. přehrání jen na PC), před Stream.cz (23 mil. přehrání na PC) a Nova.cz (22 mil. přehrání jen na PC).

TOP 10 videoserverů podle počtu přehrání, listopad 2015

Videoservery podle prehrani

Zdroj dat: SPIR, Netmonitor, Admonitoring - Nielsen Admosphere

-mav-