Ovčáček: Mým úkolem není prezidenta korigovat

úterý, 22. prosince 2015, 07:00 PR MediaGuru

Skandalizací prezidenta média jen reagují na to, že nebyl zvolen jejich kandidát, myslí si Jiří Ovčáček.

„Není mým úkolem prezidenta nikterak korigovat,“ řekl na předvánočním setkání PR Klubu Jiří Ovčáček, který se ve své pozici prezidentského mluvčího stal loni nejvíce citovaným mluvčím v českých médiích. Zároveň se ze své pozice musí vypořádat s nejvíce negativním pokrytím subjektu, který komunikačně zastupuje. Podle analýzy společnosti Media Tenor má v televizním zpravodajství Miloš Zeman z politiků na kontě bezkonkurenčně nejvíce negativních zmínek. „Veřejná vystoupení s panem prezidentem pouze diskutujeme. Miloš Zeman je originální osobností, a já ho nebudu nikterak předělávat,“ dodal Ovčáček, který má za sebou i novinářskou kariéru – jako parlamentní zpravodaj psal pro komunistické Haló noviny, deníky Blesk nebo Právo.

Negativitu českých médií v souvislosti s Milošem Zemanem připisuje Ovčáček zejména skutečnosti, že se jedná o prvního prezidenta, který vzešel z přímé volby. „Skandalizací prezidenta média jen reagují na to, že nebyl zvolen jejich kandidát,“ myslí si Ovčáček. I přesto však žádná média se svou odpovědí neodmítne. „Jsou média, která prezident nemá rád, ale neznamená to, že bychom s nimi nekomunikovali,“ doplnil s tím, že řadu novinářů zná osobně a už podle toho, kdo se ptá, ví, jak článek bude vypadat. „Tomu přizpůsobím i své vyjádření.“ Pokud prezident poskytuje rozhovor, nevyžaduje ani okruhy předem, ani následnou autorizaci.

Jiří Ovčáček nemluví jen jménem Miloše Zemana, ale ke své pozici netradičně se často vyjadřuje k dané situaci i sám ze sebe. Intenzivně k tomu využívá sociální sítě, kde za uplynulý rok publikoval na Twitteru přes 550 tweetů a více než 700 postů na Facebooku. „Ve své pozici tiskového mluvčího buď sděluji stanoviska prezidenta, nebo svá vlastní stanoviska, se kterými prezident souhlasí. I má stanoviska, formát, který vznikl po dohodě s prezidentem, jsou součástí naší komunikační strategie,“ vysvětlil Ovčáček. „Vždy se s panem prezidentem dohodneme, zda dané stanovisko sdělím já, on jej případně následně potvrdí, okomentuje, nebo rozvede.“

Příkladem takového postupu je tweet, který napsal po aféře s trenýrkami na Hradě. „Zneuctění státního symbolu potřebovalo tu nejtvrdší reakci. Na tom, že musíme reagovat, jsme se s panem prezidentem domluvili. Text už byl na mně,“ přiblížil Ovčáček.

V praxi tiskových zpráv nehodlá Ovčáček nic měnit. Nechce zvyšovat jejich frekvenci, ani je obsahově rozšiřovat. „V tomto ohledu vycházíme z tradice Pražského hradu a neplánuji v tom žádné změny.“

„Prezident vystupuje v médiích často a vystupovat bude, protože je o to zájem,“ řekl Ovčáček. „Obrací se však ke svému publiku v krajích. Mediální reprezentaci pro sebe ani nepotřebuje,“ dodal.

-stk-