CET 21 má licenci na kanál Nova International

čtvrtek, 07. ledna 2016, 23:00 TV MediaGuru

Nova obdržela od Rady pro rozhlasové a TV vysílání souhlas k šíření svého "zahraničního" kanálu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila společnosti CET 21 licenci na vysílání kanálu Nova International pro Česko a Slovensko. Rada o tom rozhodla na svém čtvrtečním zasedání.

Kanál Nova International zamýšlí skupina Nova zavést primárně pro slovenský trh. Počítá s tím, že Nova International nahradí v nabídce slovenských operátorů stávající stanice Nova a Nova Cinema, které jsou podle CET 21 šířeny slovenskými operátory neoprávněně.

Vysílání stanice Nova International přinese obdobné programové schéma jako televize Nova v České republice, se všemi pořady vlastní produkce, u kterých společnost disponuje právy pro šíření v zahraničí. Slovenští diváci tak budou moci sledovat klíčové pořady vlastní tvorby (např. seriály Ordinace v růžové zahradě, Ulice, Doktoři z Počátků, zpravodajství aj.) ve svých obvyklých časech. Pořady, které ve stávajícím programu Novy nemají patřičná práva pro šíření v zahraničí, budou nahrazeny jinými (např. archivními) pořady z produkce CET 21.

Nova plánuje spustit kanál Nova International ještě na začátku ledna, nejprve v testovacím režimu. V ostrém vysílání by se mohla představit na začátku února, konkrétně 1. února. Stanice by se měla stát součástí nabídky satelitních a kabelových operátorů na Slovensku. Nova očekává, že kanál tímto způsobem monetizuje. Stanice má být dostupná také na platformě Voyo.

Stejným způsobem postupuje i slovenská televizní skupina Markíza, která rovněž jako tuzemská Nova patří do skupiny CME. Od začátku nového roku nabídne divákům v Česku nový kanál Markíza International. Opírat se bude o programové formáty, na které drží Markíza licence a vysílací práva mimo Slovensko.

-mav-