CNC zatím nemá souhlas k nákupu části Mladé fronty

středa, 06. ledna 2016, 12:44 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Schvalování změny vlastníka části Mladé fronty se prodlužuje, ÚOHS chce další informace.

Schvalování případné změny vlastníka části vydavatelství Mladá fronta se prodlužuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) si vyžádal další informace. ČTK to dnes řekla Milena Marešová z tiskového odboru ÚOHS.

Část vydavatelství, které patří Františku Savovovi, chce koupit společnost Czech Media Invest (CMI) kontrolovaná Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem. Společnost požádala prostřednictvím dceřiné společnosti Gloomar CZ (dnes CN Invest) antimonopolní úřad o předběžné posouzení transakce loni 30. listopadu. ÚOHS obvykle tyto transakce schvaluje do 30 dnů.

Marešová neupřesnila, jaké informace úřad ke schválení fúze ještě potřebuje. "Správní řízení jsme neukončili, zůstává stále v první fázi," uvedla. To znamená, že ÚOHS zatím lhůtu pro vydání rozhodnutí neprodloužil na pětiměsíční, kterou má pro složité případy.

Část vydavatelství prodává podnikatel Savov, který nyní žije v Londýně. Čeká tam na verdikt odvolacího soudu, který rozhoduje o jeho případném vydání do Česka, kde je stíhán kvůli krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Podle Daniela Častvaje z CMI žádná transakce ještě není uzavřena. "Jedná se pouze o její posouzení ze strany ÚOHS," uvedl loni v prosinci.

Transakce je na mediálním trhu očekávaná, podle neoficiálních informací MediaGuru.cz se subjekty rozhodly pro opačný postup: nejprve si vyžádají souhlas ÚOHS a teprve poté uzavřou kupní smlouvu.

Zatím není jasné, přesně jaká aktiva by měla přejít do vlastnictví podnikatele Daniela Křetínského. Nejčastěji se mluví o deníku E15, časopisech a online serverech. Naopak týdeník Euro a knižní produkce MF by mohla nadále zůstat Františku Savovovi. 

-čtk-, -mav-