Přehled: Očekávané události roku pro marketing

středa, 13. ledna 2016, 16:14 Marketing MediaGuru

Přinášíme přehled očekávaných událostí letošního roku, zajímavých k marketingovému využití.

Rok 2016 přinese nemálo událostí, zajímavých pro marketingovou komunikaci. V červnu proběhne Mistrovství Evropy ve fotbale, srpen bude patřit letní olympiádě v Riu. K této příležitosti plánuje Český olympijský výbor vystavění olympijského parku na Lipně. Na své si přijdou fanoušci hudebních i filmových festivalů. Historičtí nadšenci se mohou těšit na aktivity spojené se 700. výročím narození Karla IV.

LEDEN

Od Nového roku Praha převzala od italského Turína titul Evropské město sportu. Hlavním cílem má být motivace ke sportu. Od 3. ledna se jede Rallye Dakar. Ve dnech od 13. do 19. ledna proběhne ve vybraných městech České republiky festival severských filmů Scandi. Ve čtvrtek 14. ledna zahájí 22. ročník Projektu 100. Od poloviny ledna do konce února se uskuteční Grand Restaurant Festival. Do Prahy 15. ledna zavítá  hudební skladatel Ennio Morricone, autor hudby nového filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, který má rovněž premiéru v lednu. Kromě toho přijde do kin nový film s Leonardem DiCapriem Revenant: Zmrtvýchvstání, příběh o jedné hypoteční bublině Sázka na nejistotu, dva filmy o Lídě Baarové či snímek Muzikál aneb cesta ke štěstí, jenž navazuje na písně Starců na chmelu.

ÚNOR

Únor bude ve znamení koncertu Paula Anky (4. 2.), zpěvačky Zaz (14. 2.) a skupiny Scorpions (27. 2.). V sobotu 6. února se uskuteční Ples v Opeře, který bude tentokrát odkazovat k Velké Británii a její monarchii. Od 16. do 27. února proběhne ve čtyřech městech České republiky festival španělských filmů La Película. Do kin přijde pohádka Řachanda či film s písněmi Michala Davida Decibely lásky. V Brně se bude 22. února konat veletrh obuvi a koženého zboží Kabo a módní veletrh Styl.

BŘEZEN

V Oslu se od 3. do 13. března uskuteční Mistrovství světa v biatlonu. V sobotu 5. března budou předány ceny Český lev. V pondělí 7. března začne již 18. ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Na pražském výstavišti proběhne od 3. do 6. března veletrh Motocykl, výstaviště v Letňanech bude 11. a 12. března patřit jarnímu běhu veletrhu World of Beauty & Spa, od 17. do 20. dubna souboru veletrhů o bydlení a zahradě, For Habitat, For Garder a For Furniture. V Brně se bude na začátku měsíce konat veletrh Rybaření a ProDítě, od 15. do 18. března Amper, mezinárodní veletrh elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Dny od 16. do 23. března budou zasvěceny módní akci Mercedes-Benz Fashion Week. Pro filmové fanoušky je od 17. do 25. března připraven 23. ročník Febiofestu. V kině bude mít premiéru nový film bratří Coenů Ave, Ceasar, novinku pod názvem Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti představí Tim Burton. Z českých filmů se představí thriller Rudý kapitán, Dvojníci, Já, Olga Hepnarová či Teorie tygra.

DUBEN

I duben bude bohatý na veletrhy – od 1. do 3. dubna proběhne v pražských Letňanech veletrh cyklistiky For Bikes, od 7. do 10. dubna se uskuteční soubor veletrhů pro rodinu a volný čas – For Family, For Kids a For Senior, od 15. do 17. dubna bude prostor patřit obytným karavanům. V Brně se bude ve dnech od 20. do 23. dubna konat veletrh nábytku a interiérového designu Mobitex. RunCzech zahájí 2. dubna běžeckou sezónu půlmaratónem. V úterý 5. dubna budou vyhlašovány literární ceny Magnesia Litera. Téměř celý měsíc poběží Dny evropského filmu (9. – 26. 4.). Do Prahy zavítá se svým turné Janet Jackson. Do kin vstoupí nový film o básnících – Jak básníci čekají na zázrak. Poslední dubnový pátek bude v Praze patřit festivalu Utubering, 6. května se přenese do Brna.

KVĚTEN

V květnu proběhne v Rusku Mistrovství světa v ledním hokeji. Ve dnech 7. a 8. května se v Praze poběží maratón. Od 3. do 8. května se bude v Třeboni konat festival animovaných filmů Anifilm, ve Zlíně proběhne na přelomu května a června již 56. ročník Mezinárodního festivalu pro děti a mládež. Od 12. května zahájí Pražské jaro. V Brně bude 13. května koncertovat Vanessa Mae, v Praze vystoupí 22. května skupina AC/DC. Od 12. do 15. května se v Praze uskuteční veletrh Svět knihy. Od 14. května bude pro veřejnost otevřena v Domě U Kamenného zvonu výstava Karel IV. V kinech budou mít premiéry filmy jako Captain America: Občanská válka, X-Men: Apokalypsa nebo Alenka v říši divů: Za zrcadlem.

ČERVEN

Červen a s ním i začátek července budou ve znamení Mistrovství Evropy ve fotbale, které se bude konat od 10. června do 10. července ve Francii. Přelom obou měsíců patří také tradičně tenisovému Wimbledonu (27. 6. až 10. 7.). Od 9. června proběhne téměř měsíční festival Smetanova Litomyšl. Na 10. června připadá Noc kostelů a také Votvírák, kterým začíná sezóna letních hudebních festivalů. Od 21. června bude Praha hostit festival Prague Proms, ve dnech od 23. do 25. června United Islands of Prague. Ve dnech 11. a 12. června proběhne v Praze motoristická slavnost Legendy. Poslední červnový den v Praze vystoupí Black Sabbath. Do kin vstoupí nový Den nezávislosti: Nový útok, volné pokračování Hledá se Nemo s názvem Hledá se Dory a rodinný snímek Obr Dobr od Stevena Spielberga.

ČERVENEC

Od začátku července budou Karlovy Vary hostit 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu, v Uherském Hradišti bude zase konec měsíce patřit Letní filmové škole (22. – 30. července). Ve dnech od 3. do 5. července proběhne u Hradce Králové festival Rock For People, od 14. do 17. července se uskuteční Colours of Ostrava a na konci měsíce – od 28. do 31. července – se bude konat v Liberci festival Benátská!. V Praze vystoupí 5. července Iron Maiden, 26. července bude v hlavním městě koncertovat Rihanna. Sportovní pole bude patřit cyklistické Tour de France. Kinopremiéry se ponesou ve znamení předělávek a dalších dílů – na plátno dorazí Legenda o Tarzanovi, Doba ledová: Mamutí drcnutí, Star Trek Beyond a Krotitelé duchů.

SRPEN

Srpen bude v olympijském duchu, od 5. do 21. srpna proběhnou Letní olympijské hry v Riu de Janeiro. Na přelomu měsíce se pojede španělská Vuelta (20. 8. – 11. 9.). Zpočátku měsíce se 4. srpna uskuteční festival Sázavafest, od 10. do 13. srpna metalový Brutal Assault a od 18. do 20. srpna Hip Hop Kemp. V Praze se bude konat od 8. do 14. srpna Prague Pride.

ZÁŘÍ

V září by měly proběhnout módní události Mercedes-Benz Fashion Week a Unique Fashion Week. Ve dnech 9. a 10. září se bude konat podzimní běh veletrhu World of Beauty & Spa, na konci měsíce se uskuteční veletrh For Interior. Většinu měsíce bude hlavní město hostit festival Dvořákova Praha. Do kina by měla dorazit nová Bridget Jonesová.

ŘÍJEN

V říjnu proběhne 11. ročník festivalu německých filmů Das Filmfest, Jihlava bude ve dnech 25. až 30. října hostit festival dokumentárních filmů. Dny 13. až 16. října budou zasvěceny festivalu světla Signal. Ve čtvrtek 27. října zahájí Designblok. Do Prahy zavítá skupina The Cure (22. října). V České republice proběhnou krajské a senátní volby.

LISTOPAD

V Praze bude 12. listopadu koncertovat Justin Bieber. Na 19. listopadu by měla připadnout Noc divadel. Od 23. do 30. listopadu proběhne Festival francouzských filmů. Premiéru bude mít snímek Fantastická zvířata a kde je najít, natočený podle scénáře J. K. Rowlingové a český film Jan Žižka Psanec.

PROSINEC

Prosinec bude patřit především adventu. Mimo to v Pardubicích vystoupí operní tenor José Carreras. Premiéru bude mít pohádka Anděl Páně 2.

-stk-