Twitter má umožnit posty v délce až 10 tisíc znaků

středa, 06. ledna 2016, 15:42 Internet & Mobil MediaGuru

Sociální síť Twitter zřejmě skutečně opustí stávající hranici 140 znaků pro jeden tweet.

Spekulace o prolomení dosud striktního 140 znakového limitu na jeden příspěvek na sociální síti Twitter dostávají konkrétní obrysy. Server Re/Code, který o uvolnění pravidel pro psaní tweetů informoval jako první v září uplynulého roku, přišel tento týden s dalšími upřesňujícími informacemi. Podle něj má už v prvním čtvrtletí Twitter umožnit psaní tweetů o rozsahu až 10 tisíc znaků.

Magazín Re/Code ve svém článku uvádí, že Twitter připravuje v rámci projektu „Beyond 140” změny, které mají posunout limit pro jeden tweet ze 140 na 10 tisíc znaků. To je mimochodem stejný rozsah, jakým Twitter omezuje délku jeho soukromých zpráv. Inovace by mohla být uvedena už v prvním kvartálu 2016, žádné konkrétní datum spuštění ale dosud údajně stanoveno nebylo. Zrušení původního omezení už nicméně připustil i CEO Twitteru Jack Dorsey.

„Časy se sice mění a přesnou podobu změn na Twitteru ještě neznáme, limit znaků je ovšem největší distinkcí Twitteru na poli sociálních sítí. Historické důvody pro 140 znakovou hranici pominuly (kdo si dnes ještě vzpomene, že zde byla pro tweetování přes SMS?), Twitter si však může lehce podřezat svou vlastní větev. Nezbývá než věřit, že si mezi stávajícími uživateli udělal dostatečně dobrý průzkum jejich reakce, protože pokud o něco může přijít, jsou to právě jeho stávající uživatelé. Příliv těch nových se totiž už dlouho nekoná a tento fakt odráží i klesající cena akcií společnosti. Je proto jasné, že něco Jack Dorsey udělat zkrátka musí,” myslí si o chystané změně On-line Strategist & Analyst agentury Inspiro Solutions Matej Michlík.

Novinka podle dostupných informací nicméně neznamená, že by se timeline uživatele měla zaplnit neúměrně dlouhými příspěvky a Twitter by tak ztratil jednu ze svých hlavních předností v podobě rychlého a přehledného shrnutí aktuálních zpráv. I u delších příspěvků se má totiž v přehledu tweetů zobrazovat jako dosud vždy jen prvních 140 znaků. Zbytek si bude moci uživatel rozkliknout podobně, jako je to už běžné na Facebooku.

S dlouhými příspěvky by Twitter následoval Facebook Notes či nativní blogové příspěvky, které umožňuje části uživatelům publikovat LinkedIn. Pokud by k prolomení 140 znakového limitu skutečně došlo, byla by to již několikátá významná změna funkcionalit této mikroblogovací sítě. Ta už v průběhu minulých měsíců přišla s možností přidávat do tweetů hlasování, GIFy, skupiny fotek, nativní videa či streamování videí přes Periscope.

-kmc-