CME: Nova loni zvýšila zisk, výnosy ovlivnil silný dolar

pondělí, 22. února 2016, 15:12 TV MediaGuru

CME, majitel televize Nova, oznámila výsledky za rok 2015 a poslední čtvrtletí loňského roku.

Výnosy společnosti Central European Media Enterprises (CME) v České republice, kde provozuje stanice skupiny Nova, dosáhly za celý loňský rok 182,6 mil. USD, tj. cca 4,49 mld. Kč (podle průměrného kurzu USD v r. 2015). Vlivem růstu kurzu dolaru se ve srovnání s rokem 2014 snížily o 10 %. Pokud by se ale zohlednil stejný měnový kurz na oba srovnávané roky, byl by výsledek CME v Česku v roce 2015 lepší o 6 %. Společnost CME oznámila hospodářské výsledky za rok 2015 a za poslední čtvrtletí roku 2015 v pondělí ráno pražského času.

Výnosy CME v jednotlivých zemích v roce 2015 (tis. USD)

CME_vynposy

Zdroj: CME

V posledním čtvrtletí roku byl růst na českém trhu, měřeno reálným kurzem, pomalý (+1,2 %). Skupina Nova ale zůstává výnosově nejsilnější částí ze všech televizních skupin, které pod CME patří.

Výnosy CME v jednotlivých zemích 4Q/2015 (tis. USD)

CME_KQProvozní zisk před odpisy a amortizací OIBDA na českém trhu dosáhl v loňském roce výše 71,7 mil. USD (cca 1,7 mld. Kč), což bylo o 16 % více než v roce 2014. Při shodném směnném kurzu dokonce o 35 %. Ještě výrazněji rostl provozní zisk na Slovensku, kde se skupině Markíza podařilo výsledek navýšit více než dvojnásobně.

OIBDA v jednotlivých zemích v roce 2015 (tis. USD)

OIBDA

Zdroj dat: CME

CME zároveň oznámila, že refinancuje svůj nejdražší dluh. Během února uzavřela úvěrovou smlouvu "2021 Euro Term Loan". Refinancování garantuje hlavní akcionář CME - Time Warner.

Vedení CME hodnotí výsledky loňského roku jako příznivé. "Máme za sebou další úspěšný rok, vyznačující se silným růstem OIBDA," uvedl Michael Del Nin, jeden ze dvou výkonných ředitelů CME.

CME celkově vzrostl v loňském roce provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) o 28,7 procenta na 122,8 milionu USD. Firmě pomohl růst příjmů z reklamy a kontrola nákladů, uvedla. Bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů se zisk zvýšil až o 53 procent. Čisté příjmy se snížily o 11 procenta na 605,8 milionu USD, bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů však stouply o šest procent. Stejným tempem rostly i příjmy z televizní reklamy.

Podrobné výsledky můžete číst zde.

-mav-