Investice do video obsahu se pomalu začínají vracet

čtvrtek, 25. února 2016, 12:00 Internet & Mobil, Tisk Martina Vojtěchovská

Zpoplatňování alespoň části online obsahu je nezbytné, říká šéfredaktor Sportu Lukáš Tomek.

Prodaný náklad deníku Sport se loni meziročně zvýšil o necelé procento. Většinu plusových výtisků ale přinesl nárůst elektronické verze. Jak vnímáte loňskou pozici deníku Sport z pohledu vývoje prodaného nákladu? Zvyšuje se zájem čtenářů o sportovní informace?

Loňský rok byl pro nás velmi úspěšný. I kdybychom nepočítali elektronickou verzi, tak by náš výsledek byl lepší, než je průměr celého trhu. Navíc nám meziročně vzrostla čtenost o 11 %. Pomohlo nám loňské hokejové mistrovství v Praze, které zvýšilo zájem o noviny. Obecně si ale myslím, že se nám daří propojovat tištěnou a onlinovou verzi deníku Sport. Noviny jsme vylepšili o další přílohy. Jasnou pozitivní reakci v prodaném nákladu vidíme např. v pondělním vydání, do kterého jsme přidali fotbalovou přílohu Eurofotbal. Zavedli jsme také další páteční přílohu Liga na víkend, protože domácí fotbalová soutěž Synot liga je pro nás klíčová věc. Noviny jsme rozšířili i o servis pro sázkaře, což podle mého názoru také pomohlo zmírnit pokles prodaného nákladu. Těžko se dá předpokládat, že se trend prodeje novin zcela obrátí, ale pokles prodeje zpomalovat lze.

Od minulého ročníku fotbalové ligy exkluzivně nabízíte streamy a videa z nejvyšší fotbalové soutěže. Deklarovali jste také zájem o rozšiřování video obsahu. Noviny jste zase rozšířili o přílohy. Zdá se tedy, že se vám daří dobře členit obsah, který umístíte do tištěné verze a který jde na web.

Ano, snažili jsme se vytvořit takový obsah, který je jednoznačně bonusem pro noviny a na druhé straně, který přitahuje internetové uživatele. Vytvářet každý den tištěnou přílohu je samozřejmě práce navíc. Jsem ale přesvědčen o tom, že prodanému nákladu takový obsah pomáhá.

Letošní rok je plný velkých sportovních událostí. Jak moc náročný pro vás bude?

Letošní rok je mimořádně náročný, ale na druhou stranu se na něj těšíme. Je to rok, ve kterém máme šanci dosáhnout dalšího dobrého výsledku jak na webu, tak v novinách. V souvislosti s každou velkou sportovní akcí – fotbalové Euro, olympiáda, Světový pohár v hokeji, MS v hokeji – chystáme speciální tištěné magazíny, rozšíření vydání novin a na webu speciální sekce či Fantasy league. Jdeme dál i na mobilech, kde startujeme nové projekty (např. Rozhýbané noviny – propojení tištěných novin a audiovizuálního obsahu nebo videoaplikaci Góly z ligy, pozn red.). V případě fotbalové ligy nabízíme na webu nové fanouškovské vertikály – nekonečný feed zpráv spojený s jedním klubem. Začali jsme Spartou a Slavií, postupně budeme přidávat další. Je to prostor pro fanoušky klubů.

Pomohou uvedené sportovní akce k tomu, že letošní prodaný náklad deníku Sport zůstane na úrovni srovnatelné s loňskou?

Myslím si, že ano. Záleží i na tom, jak se našim sportovcům bude dařit. Čtenáři reagují na úspěch – čím jsou naši sportovci úspěšnější, tím úspěšnější je prodej Sportu. V případě velkých událostí to mohou být až tisíce kusů prodaných každý den. Velmi důležité je ale i období před velkými akcemi – fanouškové se těší a je to znát i na našich prodejích. Viděli jsme to naposledy i před loňským hokejovým mistrovstvím. Letošní rok by měl být jednoznačně úspěšný. Platí to i pro web, kde v případě velkých událostí vidíme násobně vyšší čísla. Výborně se nám osvědčily rychlé sestřihy z domácích soutěží, které dáváme na web ze všech zápasů fotbalové Synot ligy do 2-4 minut. To je bez přehánění světová rarita. NHL nebo NBL poskytují videa do 10-12 minut, ale takhle rychle podstatné okamžiky z utkání nikdo nenabízí.

Od aktuálně probíhajícího ročníku fotbalové ligy jste začali zpoplatňovat vybrané zápasy. Máte plány na další zpoplatňování streamů, které nabízíte?

V této chvíli zpoplatňujeme dva zápasy z každého ligového kola (tj. dva z celkem osmi zápasů, pozn. red.). Pro nás je velmi důležité hledat ideální formu, jak ligu částečně zpoplatnit. Zároveň ale nechceme diváky odradit. České prostředí reaguje na každou drobnost dost výrazně. Částečné zpoplatnění je ale nezbytné, vysílací práva stojí dost peněz.

Neuvažujete o tom zpoplatnit bonusová videa?

Bonusová videa jsou nyní zadarmo. Zpoplatňujeme streamy, kde jde v tuto chvíli o dva zápasy z kola a uvažujeme občas i o třetím. Vyvíjí se to velmi rychle, sledujeme také, jak diváci reagují. Bojujeme také neustále s tím, že se streamy snaží někdo ukrást. Pirátské vysílání na různých serverech se každé kolo snažíme zmapovat. Je to velmi těžký boj, ale je nutný. Řešíme to i s Pragosportem (poskytovatel vysílacích práv, pozn. red.), aby nám pomohl ochránit exkluzivitu, kterou jsme si koupili.

Vedle zmíněných dvou až tří zpoplatněných streamů o dalším zavádění platební brány neuvažujete?

Zatím o tom nemůžu mluvit detailně. Nějaké další plány na zpoplatnění máme, je to ale zatím ve fázi přípravy.

Jak je to s právy k video online obsahu z fotbalového Eura nebo z olympiády?

Exkluzivní práva k online vysílání máme na fotbalovou Synot ligu a hokejovou extraligu. To jsou dvě největší domácí soutěže. Máme nakoupená práva na sestřihy z anglické Premier League. Pokud jde o práva na sestřihy z fotbalového Eura či streamy, tak ta jsou pro nás v tuto chvíli nedostupná. V případě Eura ale do Francie pošleme svůj vlastní videotým, který bude natáčet vše ze zákulisí – rozhovory s fanoušky, hráči, nabídneme pohledy odborníků. To všechno je možné. U olympiády je to ještě složitější – vzhledem k akreditačním podmínkám je obtížné dostat se s kamerou i do olympijské vesnice.

Vrací se vám investice, které do video obsahu vkládáte?

Není to jednoduché, na druhou stranu vidíme, že video obsah je jednoznačným trendem. Od té doby, co jsme začali přenášet Synot ligu, se nám neustále zvyšuje počet přehrání. Například počet zhlédnutých sestřihů meziročně narostl během podzimní části ligy o 65 procent. U sportovního zpravodajství je video obsah preferovanější než text – sport je dynamický a propojení s videem je přirozené. Zároveň registrujeme i zvyšující se přístupy z mobilů, ze kterých také roste konzumace video obsahu. Zvyšováním počtu zhlédnutých videí se nám daří zvyšovat i příjmy. Stavíme na videoreklamě, partnerských projektech a rozvíjíme placený obsah. Myslím si, že z hlediska příjmů budeme v poměrně krátké době schopni minimálně pokrýt naše náklady.

Kolik lidí si přenosy zaplatí?

Přesná čísla uvádět nemohu, ale můžu říct, že se počty zaplacených přenosů liší podle atraktivity zápasů a podle klubu a jeho fanouškovské základny, kterou za sebou má. Jde to od stovek až po tisíce zaplacených videí. Co se týká volně dostupných zápasů, čísla jsou samozřejmě několikanásobně větší.

Diváci mají možnost kupovat si videa v daném ligovém kole, ale nenabízíte možnost předplatného na delší období – měsíční, půlroční nebo roční. Proč?

Nabízíme dvě cenové hladiny – 79 Kč pro jeden zápas nebo 99 Kč pro otevření všech placených zápasů v daném ligovém kole. Cílem je zvýhodnit ty diváky, kteří mají zájem o více zápasů v  kole. Snažíme se zkoumat, co lidi zajímá. Uvažujeme do budoucna i o balíčcích, které by se týkaly zápasů jednoho klubu. Z dosavadních zkušeností však vidíme, že lidi reagují impulzivně a předplácením streamů na delší období se příliš nezabývají. Záleží také, jaké zápasy se vysílají v televizi. Proto měsíční nebo půlroční předplatné zatím nezavádíme.

Nakolik vaši strategii ovlivňují placené sportovní televizní kanály, o kterých je v poslední době více slyšet. Považujete směr k částečně placenému sportovnímu obsahu za svoji výhodu?

Podle mého názoru jiná cesta než placení alespoň za část obsahu není. Jsme proto rádi a přijde nám logické, že i jiní provozovatelé – jako např. O2 – nenabízejí obsah zdarma. Když se podívám, jaká je praxe v zahraničí, tak spíš byla anomálie, že přenosy v Česku byly zdarma. Streamy a videa z fotbalové ligy jsou pro nás prémiovým obsahem a jedním z nejdůležitějších projektů, který děláme.

Lukáš Tomek, šéfredaktor, deník Sport

Sportovní publicistice se věnuje od roku 1993, kdy ještě souběžně studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poté nastoupil do sportovní redakce deníku Lidové noviny, kterou od roku 1999 vedl. V roce 2004 se stal zástupcem šéfredaktora deníku Sport a v květnu 2009 pak jeho šéfredaktorem.