MTG: Poslední kvartál roku byl pro Primu nejsilnější

středa, 03. února 2016, 08:02 TV MediaGuru

MTG se v posledním čtvrtletí roku 2015 vrátila na českém trhu k růstu.

Společnost MTG, spoluvlastník televizní skupiny Prima, zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku na českém trhu meziroční růst tržeb na úrovni 7 % v konstantních cenách. Pro MTG tak bylo poslední čtvrtletí loňského roku na českém trhu nejsilnějším z celého roku 2015. MTG ve středu ráno oznámila své výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2015 a celý loňský rok.

Zatímco ve třetím čtvrtletí registrovala společnost snížení o 2 %, ve čtvrtém se vrátila k růstu. Příznivé bylo pro MTG v loňském roce také první čtvrtletí, ve kterém si připsala 6% nárůst. Průměrná úroveň růstu tržeb v roce 2015 představuje 4 %. 

Meziroční vývoj tržeb MTG v Česku po čtvrtletích roku 2015

MTG_CR

Zdroj: MTG

MTG ve zprávě uvádí, že obrat bezplatných TV v regionu tzv. free TV emerging markets, do kterého je Česko řazeno společně s baltskými zeměmi a Bulharskem, celkově ve čtvrtém kvartále roku 2015 meziročně rostl, a to o 6 % v konstantních cenách.

K podílu na sledovanosti, který MTG vykazuje ve skupině 15-54, uvádí, že v posledním čtvrtletí roku na českém trhu mírně klesl. Očekává ale, že dva nové kanály Prima Max a Prima Comedy Central pomohou po dosažení plného pokrytí zvýšit sledovanost. K vývoji na českém reklamním TV trhu dodává, že měl v loňském roce růst.

Skupině MTG celkově klesl v loňském roce čistý zisk o 78,6 procenta na 251 milionů švédských korun (SEK; 725 milionů Kč). Tržby za uplynulý rok byly rekordní: dosáhly 16,2 miliardy SEK (46,8 miliardy Kč). Při stálých měnových kurzech se zvýšily o zhruba tři procenta. Provozní zisk před očištěním o mimořádné položky klesl loni na 1,27 miliardy SEK z 1,29 miliardy SEK před rokem.

Celou zprávu můžete číst zde: MTG_Q42015

-mav-