Pro youtubery je podpůrnou sítí hlavně Instagram

pondělí, 15. února 2016, 06:30 Internet & Mobil MediaGuru

Známí čeští tvůrci videí na YouTube jsou aktivní na všech sítích. Všimly si toho i značky.

Videa Jiřího Krále denně zaznamenají dvojnásobnou sledovanost, než kterou měla premiéra seriálu House of Cards v České televizi (sledovalo ji přes 170 tisíc diváků). Ta nejúspěšnější jednotlivá videa českých youtuberů se dokonce v celkovém počtu přehrání blíží 1,5 milionu. Přes milion zhlédnutí nasbíralo i jedno z videí Teri Blitzenpřestože ženy začaly s tvorbou na YouTube později. "Nechám ty informace spadnout...," komentovala tyto statistiky na konferenci New Media Insipiration 2016 Lenka Krsová, datová analytička ve firmě Socialbakers.

Chtěla jasně ilustrovat popularitu jmen jako Jirka Král, MenT, Teri Blitzen, FattyPillow, Shopaholic Nicol či Johny Machette (na titulní fotografii, který je ale spíše známý svou hudební produkcí). Popularitu nebudují jen pomocí YouTube, ale také dalších sociálních sítí. Teri Blitzen má na Instagramu zhruba 279 tisíc fanoušků, o 60 tisíc méně než odběratelů na YouTube. Instagramové účty značek jako Zoot, Škoda či Milka pak sleduje nejvýše asi 22 tisíc lidí. "Naopak Facebook je pro youtubery relativně nezajímavý," řekla Krsová s dodatkem, že například na zmíněnou tvorbu Teri Blitzen pravidelně odkazují facebookové stránky jako Lovely Hair nebo BubbleologyDohromady mají pod dvě stě tisíc fanoušků. Jak Teri Blitzen, tak Johny Machette jich mají více na Instagramu než Facebooku.

Pro youtubery je jinak důležitým komunikačním kanálem také Twitter či Snapchat. Jak ukázala spolupráce Jonáše Čumrika známého jako Johny Machette s kosmetickou firmou Maybelline, značky na sebe chtějí pomocí tvůrců videí upoutat pozornost právě i díky stále sofistikovanějšího využívání těchto z pohledu youtuberů podpůrných komunikačních kanálů.

Součástí spolupráce není totiž "jen" vznik videa s 366 tisíci zhlédnutí, ve kterém se Johny Machette snaží aplikovat makeup na tvář zmíněné Teri Blitzen, prozradil na NMI16 Čumrik.

Vzniku videa předcházela na několik týdnů rozprostřená kampaň na Twitteru a Instagramu, která měla dodat spojení muže se značkou ženské kosmetiky zdání, že šlo o spontánní přijetí výzvy, ne projev bizarní záliby. Komunikační strategie jinak byla v zásadě jednoduchá: Johny napíše několik příspěvků, kde si postěžuje, že slečnám trvá zkrášlování moc dlouho:

Následně připojil kromě několika Snapchat videí i fotku na Instragramu:

Maybelline pak kontruje výzvou, ať si tedy Johny Machette zkusí to líčení sám a zda má pro to dostatek odvahy.

Reakce na tuto případovou studii často zahrnovaly slova jako zaprodání se či manipulace. Podle Jonáše Čumrika ale tato marketingová akce v první řadě nabídla fanouškům obsah, který chtějí vidět a který je má bavit.

Největší rozruch nicméně vyvolal ve Velkém sále Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze člověk, který podle vlastních slov k mladé generaci už dávno nepatří. Rostislav Oboňa vystupující jinak na Twitteru jako Starý mrzout totiž před čtyřmi měsíci začal s natáčením videí v rámci svého projektu The Zeitung s podtitulem Magazín pro skutečné pseudointelektuály), jenž by šel velmi volně charakterizovat jako komentované zprávy. Vzhledem k obvyklému času publikace (pět hodin ráno) o svých videích Oboňa s nadsázkou promluvil jako "o snídaní s Novou. Ale bez Novy." Vystoupení na NMI16 pojal stejným způsobem jako svá videa a podle toho, kolikrát se mu podařilo posluchače rozesmát. lze usuzovat, že mezi youtubery vyniká nejenom věkem a cílovou skupinou (25 až 44 let). Oboňa současně přiznal, kolik mu tato tvorba zatím celkově vydělává – jde o částku zhruba deset tisíc korun. Nikoliv za měsíc, ale za dosavadní čtyři.

-jav-