Evropské deníky jsou v pohybu, vzniká nový gigant

čtvrtek, 03. března 2016, 15:00 Tisk MediaGuru

Evropská novinová scéna se proměňuje: změny hlásí tradiční italské, britské a španělské deníky.

Právě probíhající týden přináší na evropské novinové scéně několik zásadních novinek. První je start nového papírového celostátního deníku v Británii po 30 letech s názvem The New Day. Druhým nová vydavatelská aliance v Itálii, která pod sebe začleňuje deníky La Stampa a La Repubblica. Z tištěného vydání se zároveň stahuje po 30 letech britský deník The Independent a stejný osud může stihnout i přední španělský deník El Pais.

La Stampa a La Repubblica pod jedním vydavatelem

V Itálii vznikne nový gigant v oblasti tištěných médií. Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) se dohodla s firmou CIR Holding na spojení svých vydavatelských skupin Itedi a Gruppo Editoriale L'Espresso. Nová skupina bude vydávat dva z největších italských deníků, La Stampa a La Repubblica, a zařadí se mezi největší vydavatelské skupiny v celé Evropě. Mají ovládat asi 20 % italského tiskového trhu. Dosah se odhaduje na téměř 6 mil. čtenářů a dalších 2,5 mil. uživatelů onlinových produktů obou deníků.

Příjmy sloučené skupiny mají činit 750 milionů eur (20,3 miliardy Kč). Internetová verze deníku La Repubblica uvádí, že nový konglomerát má vysokou ziskovost a "žádné dluhy".

La stampa

Spojení bude největší konsolidací italských tištěných médií od nástupu digitalizace a zpřetrhá tradiční sféru vlivu v tomto odvětví. Pro automobilku FCA to bude znamenat částečné stažení z domácího vydavatelského sektoru a možnost zaměřit se více na hlavní aktivity, tedy výrobu aut, napsala agentura ANSA.

L'Espresso je největší veřejně obchodovaným vydavatelem v Itálii podle tržní kapitalizace.

Podle návrhu by FCA měla vlastnit zhruba 16 procent sloučené společnosti. CIR bude patřit více než 40 procent. Fúze by měla být dokončena do 30. června. K fúzi pak dojde v prvním čtvrtletí 2017.

List La Repubblica byl založen v roce 1976 a je spíše levicového zaměření. La Stampa poprvé vyšla v roce 1867 v průmyslovém severoitalském městě Turín a je považována za hlas miliardářské rodiny Agnelliů, zakladatelů Fiatu.

la republica

Británie má nový celostátní deník The Day

Na začátku tohoto týdne pak začal v Británii vycházet nový "politicky neutrální" deník The New Day. Společnost Trinity Mirror, která vydává rovněž levicový list Daily Mirror, první dva miliony výtisků rozdala zdarma, od úterý je list k dispozici dva týdny za 25 pencí a později za 50 (17 korun). The New Day je podle vydavatele první nový celostátní deník v Británii za posledních 30 let.

the new day

Cílovou skupinou jsou podle vydavatelství lidé, kteří již papírové noviny dávno nekupují. Od ostatních listů se má odlišovat nejen politickou neutralitou, ale i "optimistickým přístupem". Prodávat by chtěla společnost Trinity Mirror denně asi 200.000 kusů. List vychází pouze v papírové podobě, doprovodný zpravodajský server k němu nevznikne.

Nový titul podle šéfa vydavatelství Simon Foxe "zaplní díru na trhu". "Více než milion lidí přestal kupovat v posledních dvou letech noviny na stáncích, my ale věříme, že velká část z nich by se mohla nechat znovu svést tím správným produktem," řekl. Šéfredaktora Alison Phillipsová uvedla, že chce v novém listu "pokrýt vyváženě všechny důležité události, aniž by čtenářům říkala, co si mají myslet".

The Independent skončí s tištěnou verzí

Nový celostátní deník přichází na stánky v době všeobecného poklesu prodeje tištěných novin a přechodu čtenářů ke zpravodajským serverům na internetu, uvedl zpravodajský web BBC. Například deník The Independent plánuje na konec března poslední vydání na papíře. Po třiceti letech chce plně přejít na elektronický formát.

The Independet

Španělský El Pais také jen online?

Ten samý osud může stihnout i španělský deník El Pais. Šéfredaktor listu Antonio Caño v pátek 4. března uvedl, že deník by mohl přestat vycházet v tištěné verzi a být k dispozici pouze na internetu.

Deník po smrti diktátora Franciska Franka získal pověst novin demokratického Španělska. Je také zřejmě jedním z nejvlivnějších hispánských listů na světě. Od ekonomické krize v roce 2008 však počet čtenářů tištěné verze klesá.

"Krok z papírové do digitální podoby je pouze jednou částí a není dokonce ani největším z mnoha kroků, které budou muset noviny udělat, dokud nenajdeme náš správný prostor v budoucnosti," řekl Caño v otevřeném dopise zaměstnancům. Ujistil je však, že El País bude vycházet v tištěné podobě tak dlouho, jak to bude možné, ale bude pracovat na vybudování digitálního média, které by mohlo lépe reagovat na potřeby čtenářů.

El Pais

"Již nyní můžeme říct, že zvyk kupovat noviny ve stánku je záležitostí menšiny," uvedl Caño. "Většina lidí, zvláště mladých, hledá informace v řadě jiných přístrojů a konzumují je jinak."

El País byl založen v roce 1976. Stejně jako mnoho dalších španělských listů se dostal do problémů v době ekonomické krize, kdy se snížily příjmy z reklamy. Náklad listu stabilně klesá, loni to bylo o 15 procent na zhruba 220.000 výtisků. Jeho internetové stránky však rostou a průměrný měsíční počet jeho internetových čtenářů loni stoupl o 15,3 procenta na 13,5 milionu, napsala agentura Reuters.

-čtk-, -mav-

Aktualizováno v sobotu 5. března o informace o deníku El Pais.