Miroslav Motejlek opouští server Motejlek.com

čtvrtek, 28. dubna 2016, 11:54 Internet & Mobil MediaGuru

Zakladatel placeného byznysového webu odchází společně s Petrem Skočdopolem.

Překvapivou informaci sdělil svým čtenářům zakladatel a spoluvlastník serveru Motejlek.com Miroslav Motejlek. Uvedl, že po 7,5 letech opouští projekt Motejlek.com. Týká se to i spřízněných webů lawyersmotejlek.com, travelmotejlek.com a energymotejlek.com. Spolu s ním odchází i druhý z renomovaných autorů Petr Skočdopole. Důvody rozhodnutí nejsou uvedeny. Motejlek ale zmiňuje, že připravuje nový projekt. "Společně připravíme nový projekt," vzkázal čtenářům.

Motejlek zároveň už není jednatelem motejlek.com. Novým jednatelem byl zvolen Branislav Gordan, uvedl.

Podle webu Echo24.cz jsou důvodem odchodu Motejlka i Skočdopoleho spory s menšinovým podílníkem serveru Ondřejem Tomkem. Oba své rozhodnutí oznámili společníkům před dvěma týdny, Motejlek si ale ve společnosti ponechá většinový podíl.

Důvodem rozchodu podle serveru Lidovky.cz je podezření Motejlka z takzvaného insider tradingu, tedy obchodování s cennými papíry firmy někým, kdo o ní má neveřejné informace. Může jít například o možném vyplacení emisního ážia akcionářům. Za to začala Motejlka prošetřovat Česká národní banka, uvedly Lidovky.cz.

"ČNB své řízení zatím neukončila, ale jsem přesvědčen, že mi z něj žádné riziko nehrozí. Žádné akcie O2 jsem v tom období nekupoval, o žádnou záměrnou manipulaci nešlo," řekl serveru iDnes.cz Motejlek.

Podle Tomka je podezření z insider tradingu jen jedna kapička dokreslující chování Motejlka, které se projevilo na tom, kam server došel. "Z mého pohledu jsou tam další konsekvence, které mají podle mého právní rovinu ještě vyšší," řekl Tomek Lidovkám.cz.

Nový jednatel Branislav Gordan v pátek dopoledne informoval, že Motejlek odstoupil z funkce jednatele již zhruba před měsícem ze dne na den. Firma byla měsíc ponechána bez jednatele. Jeho jmenování má tak zajistit alespoň základní chod firmy. "Vedle toho po seznámení se se stavem firmy pracujeme na rozhodnuti o jejím dalším směřování," uvedl.

S nápadem založit vlastní web motejlek.com přišel Motejlek v roce 2008. V provozující společnosti motejlek.com vlastní 66 %, zbývajících 34 % patří zmiňovanému Ondřeji Tomkovi. V roce 2014 vytvořila společnost motejlek.com zisk 4,6 mil. Kč před zdaněním při obratu 11,6 mil. Kč.

Miroslav Motejlek začínal v roce 1997 jako novinář v Lidových novinách. Po třech letech zamířil do zpravodajského časopisu Týden, kde se stal šéfem ekonomické rubriky. V Týdnu pracoval osm let. V roce 2009 nastoupil do Českého rozhlasu, kde vedl oddělení reportérů. Po roce však z rozhlasu odešel.

Petr Skočdopole se stal členem redakce serveru Motejlek.com v roce 2012. Před tím byl sedm let šéfredaktorem společenského týdeníku Instinkt, kam přešel z pozice redaktora týdeníku Týden.

-mav-, -čtk-