Rumunsko: Kauza magnátů má špionážní rozměr

pátek, 15. dubna 2016, 07:30 TV MediaGuru

Rozsáhlý zátah na rumunské mediální magnáty je provázen výhrůžkami státní zástupkyni.

Dva rumunští mediální magnáti si údajně najali izraelské agenty, aby zastrašili protikorupční státní zástupkyni. Uvedl to server Romania-Insiders.com s odvoláním na informace rumunského serveru hotnews.ro. Podle serveru byli tito dva magnáti vyšetřováni Státním protikorupčním útvarem (DNA). O jaké mediální magnáty konkrétně jde, ale server neuvedl.

Server dodává, že protikorupčním útvarem bylo vyšetřováno nebo obviněno minimálně šest rumunských mediálních magnátů. Byli mezi nimi Sebastian Ghita, zakladatel zpravodajské televize Romania TV, Dan Voiculescu, zakladatel mediální skupiny Intact Media Group, Dan Adamescu, vlastník deníku Romania Libera, Adrian Sarbu, vlastník skupiny Mediafax, Sorin Ovidiu Vantu, bývalý vlastník Realitatea TV a Dan Diaconescu, bývalý vlastník stanice OTV.

Skandál v Rumunsku vypukl na začátku dubna, kdy byli Ředitelstvím pro boj proti organizovanému zločinu a terorismu zatčeni dva izraelští občané, kteří byli údajně zapojeni do zastrašování rumunské protikorupční státní zástupkyně. Dvojice měla pracovat pro soukromou firmu Black Cube, řízenou bývalými agenty Mossadu. Údajně napadli email protikorupční státní zástupkyně a několikrát ji telefonicky vyhrožovali. Firma Black Cube veškerá obvinění popřela a uvedla, že pouze sbírala informace o korupci v rumunské vládě.

Tuzemskému mediálnímu prostředí známý Adrian Sarbu je v Rumunsku obžalován z neplacení daní v letech 2006-2014. Státu měl způsobit škodu ve výši 14 mil. euro. Sarbu obvinění popírá. Rumunská média ale v uplynulém týdnu informovala o tom, že z dosavadního vyšetřování vyplývá, že Sarbu svým zaměstnancům zakazoval platit za jeho firmy daně.

-mav-