Tendr Klasy za 298 mil. Kč vyhrály čtyři agentury

pátek, 01. dubna 2016, 15:11 Reklama MediaGuru

Kreativu pro Klasu zajistí McCann, o média se postará Knowlimits.

Státní tendr za 298 milionů korun na dvouletou propagaci kvalitních potravin vyhrály čtyři firmy. Každá z nich uspěla v jedné části výběrového řízení. ČTK to dnes řekla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Největší části zakázky si rozdělí agentury McCann-Erickson Prague a 1 Year&More production. O vítězi rozhodovala komise od loňského června, kdy se do soutěže přihlásilo 18 agentur s 34 nabídkami.

Přestože to v názvu ani popisu zakázky není uvedeno, mluvčí již dříve ČTK potvrdila, že má jít především o propagaci značky Klasa. "Konkrétní částky, které agentury nabídly, nemohu poskytnout," řekla v pátek Nováková.

Podle zadávací dokumentace byla nejdražší její strategická, kreativní a PR část s předpokládanou hodnotou 128 milionů Kč. Na ni dostal SZIF devět nabídek. Vyhrála ji nakonec agentura McCann-Erickson Prague.

Realizační část, do níž patří organizace ochutnávek, spotřebitelské soutěže a další propagační akce, si fond dříve cenil na 88 milionů Kč. Zakázku chtělo také získat devět firem. Zvítězila v ní 1 Year&More production. Podle věstníku veřejných zakázek za ní stát zaplatí ale 110 milionů korun. Podle Novákové firma vyhrála díky nadstandardní úrovni "scénáře" propagačních akcí i ochutnávkové podpory.

Mediální část, která zahrnuje návrh mediální strategie a plánu, návrh mediálního nákupu či vyhodnocení komunikace, bude stát tři miliony korun. Zájem o tento díl zakázky mělo sedm firem. Vyhrála ji agentura Knowlimits. Poslední, expoziční část, měla stát 20 milionů Kč, a chtělo ji devět společností. Vítězem v tendru se stala AL – Systém Expo. Smlouvy jsou již se všemi vítězi, kromě McCann-Erickson Prague, podepsané.

Výběr vítěze tendru na propagaci Klasy v posledních letech provázely komplikace. Výběrové řízení, podle něhož měla být Klasa propagována loni, fond definitivně zrušil začátkem prosince 2014. Účel smlouvy již nešlo naplnit, zdůvodnil fond své rozhodnutí. Veřejnou zakázku v předpokládané hodnotě 158 milionů Kč vypsanou v srpnu 2013 původně vyhrály společnosti McCann-Erickson Prague a International Advertising Agency. Soutěž následně zrušil antimonopolní úřad. Nového vítěze se již fondu vybrat nepodařilo.

Reklamní kampaně v resortu ministerstva zemědělství čelily dlouhodobé kritice, například od Nejvyššího kontrolního úřadu. MZe, SZIF a Vinařský fond podle předloňské prověrky NKÚ vydaly na kampaně podporující potraviny a víno za šest let 1,5 miliardy korun, aniž by zjišťovaly přínos kampaní. V některých tendrech byl prý porušen zákon o veřejných zakázkách. Podle ministerstva se pochybení vztahují k předchozím vedení resortu.