Coca-Cola: Na Snapchatu jsme v Česku úspěšní

pondělí, 16. května 2016, 06:30 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Na českém trhu si Coca-Cola odzkoušela v Evropě Snapchat, nyní se s Fantou pustila do Gamee.

Od ledna komunikuje značka Coca-Cola s novým globálním konceptem „Taste the Feeling“, který se propisuje nejen do televize či outdooru, ale také do všech sociálních médií. Celosvětově je značka aktivní na mnoho sítích, na Facebooku, YouTube, Twitteru, Flickru či Instagramu, nicméně na lokální úrovni je možné vidět rozdíly. Česká Coca-Cola se například loni jako první v Evropě vrhla do Snapchatu, letos se značkou Fantou zkouší herní sociální síť Gamee. „Na každém trhu se snažíme zkombinovat globální strategii s lokálními specifiky tak, aby to dávalo smysl,“ popisuje pro MediaGuru.cz Eva Liba, social media manager společnosti Coca-Cola, která vystoupila na konferenci Engage 2016. 

Snapchat spustila česká Coca-Cola jako první v Evropě u příležitosti loňského mistrovství svět v ledním hokeji. Podporovala s ním tehdy i svůj automat Coca-Cola Freestyle, v němž bylo možné namíchat si více než 70 nápojů dle vlastní fantazie. Aktivace byla určena především pro skupinu teenagerů, kteří na Snapchatu převažují. „Výsledky launchovací kampaně byly skvělé. Reach samozřejmě nebyl tam jako na Facebooku, ale pořád vyšší než na Instagramu. Důležité je, že je zde naše cílová skupina, a navíc reakce jsou velmi pozitivní,“ dodává Eva Liba.

U příležitosti odstartování již zmíněné kampaně „Taste the Feeling“ pozvala Coca-Cola do Paříže na tiskovou konferenci dva české youtubery – Teri Blitzen a Johnyho Machettu –, kteří své zážitky sdíleli vedle Facebooku, Instagramu, Twitteru a Periscope právě na Snapchatu. Tam českou kampaň během 48 hodin sledovalo 21 tisíc uživatelů a díky ní vzrostl počet fanoušků značky o více než 11 tisíc.

Snapchat značka rozvíjí i nadále. „Mluvíme zde jazykem naší cílové skupiny. Necpeme jim žádný korporátní jazyk, jen se snažíme dělat pro ně zajímavý obsah a nabídnout jim něco navíc,“ říká Eva Liba. Příkladem exkluzivního obsahu může být letošní festival Utubering, který se odehrál v Praze a Brně. Přes Snapchat Coca-Cola nasbírala dotazy fanoušků na jejich oblíbené youtubery, které následně během festivalu vyzpovídala. Ve spolupráci s Johnym Machettou nabídla ještě pohled do zákulisí.

Po české premiéře má Snapchat dnes už většina zemí v regionu. Nyní je česká Coca-Cola pionýrem na další sociální síti – se svou značkou Fantou zkouší herní Gamee, za níž stojí Božena Řežábová. „Fanta má ještě mladší cílovou skupinu než Coca-Cola. I na této síti chceme našim fanouškům přinést přidanou hodnotu,“ doplňuje Eva Liba s tím, že každá sociální síť vyžaduje svůj vlastní obsah. „Facebook je více o komunikaci, Twitter pro krátké zprávy, Instagram je o dokonalosti a Snapchat je opravdový,“ shrnuje.

-stk-