Engage: Trendem jsou chat aplikace, obsah a video

čtvrtek, 12. května 2016, 11:13 Internet & Mobil MediaGuru

V Praze probíhá další ročník konference o sociálních médiích Engage 2016.

Sociální média už přerostla do takového rozsahu, že je nelze nazývat sociálními, uvedl v úvodu letošního ročníku konference o sociálních médiích Engage 2016 zakladatel pořádající společnosti Socialbakers Jan Řežáb. Hlavním tématem letošního roku na poli sociálních médií označuje optimalizaci news feedů a důležitost "správného obsahu". Za přítomnost na sociálních médiích musí dnes zadavatelé platit, jde o kanály placené, což je podle Řežába v pořádku. Možnosti obsahové produkce se vylepšují díky službám, se kterými firmy přicházejí (Instant Artilces, Google Posts), letošním trendem je také živé video a direct messaging, shrnul Řežáb. Rychlý nástup zaznamenávají chatovací aplikace jako Facebook Messenger nebo WhatsApp. Počet aktivních uživatelů, kteří tyto aplikace v současnosti využívají, má přesahovat 4 miliardy.

Souhrn trendů od Jana Řežába na konferenci Engage 2016

Přes velký rozmach sociálních médií s nimi ale zadavatelé stále neumějí pracovat, myslí si Řežáb. 35 % značek stále sociální média k podpoře nevyužívá, podotkl s tím, že řada zadavatelů, kteří sociální média využívají, podporují nesprávný obsah. Aktuální sílu sociálních médií demonstroval i Robert Lang, který je od loňského září CEO společnosti Socialbakers. Vývoj ukázal na finanční výnosnosti Facebooku a Googlu, která se od roku 2012 každým čtvrtletím zvyšuje.

Sociální média ale mohou firmám pomoci, jako tomu je v případě čínské technologické značky Lenovo, která se loni dostala poprvé do sta nejlepších značek prestižního žebříčku Interbrand. „V roce 2014 jsme přesunuli naše mediální investice z tradičních do sociálních médií, díky tomu se nám povedlo dosáhnout vysokého zásahu,“ uvedl Lawrence Yu, Head of Global Engagement Marketing, který v sobě zahrnuje sociální média i zákaznickou péči na sociálních sítích. Základem úspěchu na sociálních sítích je podle něj podpora vedení, zahrnutí všech zaměstnanců do sociální strategie, silný in-house sociální tým a zapojení produktových manažerů do zákaznické péče. „Každý trh má své vlastní sociální aktivity i kampaně,“ dodal Yu.

-mav-, -stk-