Nova může ukončit šíření svých stanic na Slovensku

sobota, 21. května 2016, 06:00 Slovensko MediaGuru

Hlavním zdrojem televizní nabídky Novy na Slovensku má být kanál Nova International.

Další týden na slovenském mediálním trhu mapujeme v pravidelném přehledu. Stále živo je kolem televizních pořadů a také kolem existence televizních kanálů skupiny Nova na Slovensku.

Nova chce zamezit nelegálnímu šíření

Televizní skupina Nova je pravděpodobně připravená ukončit šíření svých stanic na Slovensku. Jde o kanály Nova, Nova Cinema, Telka, Fanda a Smíchov, které jsou na Slovensku šířeny nelegálně. Vyplynulo to ze slov ředitele sekce nových projektů Novy Petra Horáka na konferenci Metro ON line, o které informoval portál Živé.sk. Nova se údajně snaží s operátory působícími na Slovensku domluvit na přechodném období, následně by mělo dojít k vypnutí těchto stanic na Slovensku.

Nova se snaží proti nelegálnímu šíření svých kanálů vystupovat už delší dobu. Také z toho důvodu na začátku roku uvedla na Slovensku kanál Nova International, který je sestaven z původní tvorby televizní skupiny Nova a je přímo připraven pro slovenského diváka. Právě ten má být podle plánu Novy hlavním zdrojem pro slovenské televizní diváky.

RTVS chystá licenční pořad Wishing Tree

Slovenská veřejnoprávní RTVS potvrdila, že do vysílání připravuje licenční formát The Wishing Tree, a to pod názvem Strom přání. Pořad, který se v Holandsku vysílá už druhým rokem, produkuje společnost Talpa. V rodinné show, zaměřené na plnění dětských tváří, píší děti ve věku 6-12 let svá přání a věší je na strom. Několik nejpůsobivějších z nich je potom vybráno k realizaci. RTVS uvedla, že je jedním z prvních majitelů licence na vysílání tohoto pořadu.

wishing tree

V3 Media Holding už není akcionářem NMH

Holandská společnost V3 Media Holding, dosavadní hlavní akcionář společnosti News and Media Holding (NMH), klíčové firmy Penty kontrolující slovenská média, už není součástí akcionářské struktury NMH. Přímým akcionářem je už jen mateřská kyperská společnost Trahere Ltd, citoval mluvčího Penty Martina Danka server Mediálne.sk. Podle Danka nemá tato změna žádný vliv na konečného vlastníka.

News and Media holding

RTVS: Hokej zajímal diváky i na webu

Veřejnoprávní RTVS, která je exkluzivním vysílatelem MS v hokeji na slovenském území, zaznamenala rekordy sledovanosti hokejových přenosů na internetu. „Sledovanost dosahovala až 80 tisíc diváků a 7 tisíc posluchačů, kteří měli přenos puštěný přes webové stránky RTVS,“ uvedl technický ředitel RTVS Andrej Doležal. RTVS se připravuje i na online přenosy z fotbalového Eura, cyklistické Tour de France nebo z letní olympiády v Riu. „Poprvé totiž poskytneme na olympijském webu RTVS vedle streamů Jedničky a Dvojky i osm paralelních internetových streamů se všemi sportovními disciplínami, které budou v Riu probíhat,“ dodal Doležal.

Markíza zahájí pořad Šťastný domov

Televize Markíza zahájí od středy 8. června 20:30 vysílání nového pořadu Šťastný domov. Má ukazovat příběhy lidí, kteří se dostali do obtížné životní situace a potýkají se s nedostatkem finančních prostředků. Nová relace se tak zaměří na vylepšování jejich obydlí.

stastny_domov

Joj Media House: Výnosy na Slovensku + 9 %

Joj Media House, která působí na slovenském, českém a rakouském mediálním trhu, dosáhla loni celkových výnosů z mediálních aktivit společnosti v uvedených zemích 152 mil. euro (cca 4,2 mld. Kč), což ve srovnání s předchozím rokem 2014 znamená 8% vylepšení. Výnosově nejsilnější je pro Joj Media House slovenský trh (84 mil. euro v roce 2015), kde mj. provozuje televizní stanice skupiny Joj. Loňské výnosy Joj Media House na slovenském trhu se meziročně zvýšily o 9 %. Hospodaření firmy ale skončilo na Slovensku ztrátou 7,6 mil.euro.

TV Joj

-mav-