Online Primy zvyšuje zisk, programatik dá i do HbbTV

čtvrtek, 26. května 2016, 10:59 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Onlinovým aktivitám Primy roste výkonnost, v plánu má další rozšiřování HbbTV i programatické reklamy.

Online aktivity skupiny Prima, které televize začala rozvíjet v roce 2013, každým rokem vylepšují své hospodářské výsledky. Do zisku se podle šéfa online médií Daniela Grunta dostaly první rok po svém zahájení. „V letošním roce už naše zisková marže dosahuje 22 %,“ řekl Grunt na čtvrtečním setkání s novináři.

Hlavním zdrojem rentability má být video produkce, FTV Prima dosahuje na českém trhu největšího počtu tzv. video views. Prima přitom registruje rostoucí návštěvnost videí z mobilních telefonů. "Je to polovina u našich online serverů a magazínů," přiblížil Grunt s tím, že do budoucna bude Prima vyvíjet formáty právě s ohledem na mobilní telefony.

Za zásadní označuje Prima investice do serveru PrimaPlay.cz (návštěvnost měsíčně 0,5 mil. RU). Prima Play.cz je nejvýnosnějším webem z online portfolia Primy, přináší víc než čtvrtinu veškerých příjmů. K nejúspěšnějším se řadí také iPrima.cz a Prima Style.cz.

Velká očekávání má Prima od hybridního vysílání (HbbTV). Prima odhaduje počet televizí připojených k internetu na 1,2 milionu. Portál PrimaPlay.cz umožňuje prodej reklamy v hybridním vysílání a Prima komerčně tomuto formátu věří. „Je to extrémně zajímavé pro velké zadavatele, protože na velké TV obrazovce funguje reklama stejně, na co jsou inzerenti zvyklí z internetu. Možné je cílení podle bydliště, je možné cílit i v kontextu toho, co se vysílá v televizi a brzy bude možné cílit i tematicky,“ popsal Daniel Grunt. Podle Petra HatlapatkyMediaClubu je ze strany zadavatelů o formát HbbTV reklam zájem, aktuálně Prima odběhla v HbbTV kampaň O2. Do léta by mělo také dojít k propojení HbbTV sdělení s televizní reklamou, bude tak možné synchronizovat televizní kampaň s call-to-action.

Prima má v plánu také rozšířit programatický prodej reklamy i do HbbTV. Programatický prodej online reklamy (display a video) už přináší 15 % celkových měsíčních online příjmů. "Připravujeme programatický prodej instream video reklamy v rámci Prima Play v HbbTV, chceme vytěžit tento zdroj příjmů," uvedl Grunt. V rámci programatického prodeje online reklamy zaznamenává Prima meziměsíčně vysoké nárůsty, celkový letošní potenciál odhaduje na úrovni nízkých desítek milionů korun. Stejný odhad se týká i potenciálu HbbTV reklamy pro letošní rok.

Další rozvoj chystá online Primy také v oblasti přenosů z e-sportu (přenosy ze soutěží hráčů počítačových her). Mateřská společnost Primy, švédská MTG, má podíly ve dvou firmách specializovaných na e-sport (DreamHack a ESL). Přenosy e-sportu už nabízí v rámci svého webu Prima Cool a některé z nich už odvysílala formou záznamu i na televizním kanálu Prima Cool. "Nejzajímavější přenosy plánujeme na Prima Cool streamovat během víkendu, potenciál je obrovský," zdůvodnil Daniel Grunt. MTG spustí vlastní satelitní televizní kanál věnovaný e-sportu. "Plánujeme vytvořit podobný kanál v HbbTV - bude to takový kanál v kanále." Mělo by se tak stát během letošního léta.

Základní údaje o online skupiny Prima

Prima Online

Prima Online_1

Zdroj: FTV Prima, foto: FTV Prima

-mav-