Programatický prodej míří v Česku do dalších médií

pondělí, 30. května 2016, 16:00 Internet & Mobil MediaGuru

Programatický prodej reklamy se už v Česku vedle onlinu objevil v TV, má být i v rádiu a outdooru.

Automatizovaný prodej reklamy, který staví především na sofistikovaném využití dat, se už zabydluje v prodeji online reklamy a nachází si cestu i do dalších mediatypů, zaznělo na první konferenci věnované programatické reklamě Den programatiky, kterou v minulém týdnu uspořádala společnost R2B2 na pražské ČVUT.

Podle Jana Běhounka ze společnosti RedMedia je programatika součástí mediálního plánování 2.0, ve kterém lze v kampaních cílit různé kreativy na různá publika. „Programatický nákup je součástí evoluce online reklamy. Je to jednoduchý nástroj k pokročilému mediálnímu plánování,“ řekl na úvod.

Petr JahnAdexpresu se snažil vyvrátit domněnku, že programatika se hodí jen k výprodeji ploch. „Programatický nákup není o bidování, bidování je jen jeho součástí. Cena je o dohodě, cílení zlepšuje výkon. Celý prostor lze tak lépe využít,“ nabádal publikum k tomu, aby se snažilo o kampaních přemýšlet jinak.

To, že publisheři nechápou programatiku jako nástroj pro výprodej, dokumentoval David VoráčekEconomie. Podle jeho slov umožňuje programatika publisherům výhodně získávat inzerenty ze zahraničí a pomáhá optimalizovat prodeje display ploch. Na druhou stranu za nevýhodu označuje to, že vydavatelé nekontrolují technologii a hůře ovlivňují poptávku po svých plochách. Naznačil také, že programatik má už v prioritách Economie při prodeji online prostoru vysoké postavení. Odhaduje rovněž, že do programatiku se budou přidávat další formáty (rich media, RTB ve videu aj.).

Konference Den Programatiky, foto: R2B2
Konference Den Programatiky, foto: Martin Kabát

Přesnější cílení je jednou z hlavních předností programatického prodeje, zdůraznil Stanislav MottlR2B2 (na titulní fotografii). Jeho hranice jsou ale v současnosti dané tím, že na internetu nejsou využívány všechny možnosti, které programatik skýtá. Je to dané i tím, že existence dat je zatím stále omezená. Tyto hranice lze ale posunout – v onlinu například tím, že reklama se nabízí jen těm uživatelům, kteří mají zájem, náladu nebo prostředky a kde se může propojit s aktuální realitou. Budoucnost programatiky je i v dalších mediatypech – reklama se už programaticky začala prodávat v televizi – na TV Óčko (díky HbbTV platformě) a směřuje i do TV Prima. Očekává se její využití i v digitálním outdooru (DOOH), kde se uživatelům zobrazí jen sdělení, která je budou zajímat, a objevit se může i v rádiu. „Do roka a do dne budeme programatiku prodávat i v rádiích,“ věří Stanislav Mottl.

Celkový objem investic směřovaných do programatického prodeje, resp. do RTB na českém trhu loni představoval podle odhadu profesního sdružení SPIR 200 mil. Kč, tj. 1,3 % celkových online investic. Podle Tomáše HorákaiBillBoard to v reálu mohla být 3 %. Pokud by se ale programatická reklama v Česku měla dostat do tří let na úroveň 50 % veškerého prodeje online reklamy a následovat tak trendy z Velké Británie nebo z USA, musela by ve svých investicích meziročně zrychlit.

-mav-