Rakousko: Rádiová data zkreslena, šéf GfK rezignoval

úterý, 03. května 2016, 12:15 Rádio MediaGuru

V Rakousku byly odhaleny chyby ve výzkumu poslechovosti rádií. Trvaly dlouhodobě.

Nepříjemnou situací prochází rakouský rádiový trh. Rakouská média přinesla zprávu o tom, že data o poslechovosti rádiových stanic v posledních pěti letech byla zkreslena. Podle deníku Der Standard se odchylky pohybují na úrovni 1-3 procentních bodů, a to především ve prospěch veřejnoprávního rakouského rozhlasu ORF. Zkreslení mělo vzniknout chybami při sběru dat a výpočtu.

Výzkumná společnost GfK, která je realizátorem měření, slíbila zjednat nápravu. Výkonný ředitel GfK Rakousko Alexander Zeh už rezignoval, společnost GfK Norimberk ale popřela souvislost mezi jeho odchodem a manipulací s výsledky, píše Der Standard.

Situaci skandalizuje nový předseda Asociace soukromého vysílání (VOP) Ernst Swoboda, který je zároveň ředitelem komerčního rádia KroneHit, které se cítí být poškozeno. Uvedl, že motivy pro chyby v datech jsou stále nejasné. "Je jasné, že vedení GfK Rakousko to bylo známé. Trvalo to mnoho let. Neexistuje ale jediný ověřitelný důkaz, že ORF o tom vědělo," řekl. GfK se ale proti slovům Swobody ohradila a zvažuje soudní obranu.

Detailní šetření, které bylo zahájeno, prozatím ukázalo, že odchylky v datech se různí podle spolkových zemí. Nejproblematičtější výsledky se týkají Štýrska a Voralberska, kdy byly zjištěny odchylky až na úrovni sedmi procentních bodů v neprospěch regionálních komerčních stanic.

Komerční rádiové stanice oznámily, že budou požadovat náhradu škody. Tu za období pěti let odhadují až na 20 mil. euro (cca 540 mil. Kč). Vycházejí z toho, že ročně se do reklamy v rádiích investuje v Rakousku 100 mil. euro, 1 % tak odpovídá 1 mil. euro. Škodu chtějí vymáhat primárně u GfK, zvažují ale i možnost získat část prostředků zpět od ORF. 

Rozhlasový výzkum poslechovosti je v Rakousku znám pod názvem Radiotest. Výsledky zveřejňuje dvakrát ročně. Výzkum se uskutečňuje na vzorku 24 tisíc respondentů, kteří jsou telefonicky dotazováni.

-mav-