SPIR: Tendr na měření internetu vyhrál Gemius

úterý, 03. května 2016, 09:06 Internet & Mobil MediaGuru

Data o návštěvnosti českého internetu bude i v další etapě dodávat společnost Gemius.

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) vybralo společnost Gemius jako dodavatele pro měření návštěvnosti internetu pro období 2017-2020. SPIR se tak rozhodl pokračovat se stávajícím dodavatelem. Ve finále se rozhodovalo mezi Gemiusem a společností GfK.

Hlavní novinkou v nové etapě měření návštěvnosti internetu má být tzv. gemiusOvernight. „To znamená, že kompletní výsledky měření návštěvnosti včetně sociodemografických údajů jsou dostupné již druhý pracovní den ráno. Dosavadní měření umožňovalo distribuci finálních dat až 15. den po skončení měřeného měsíce. Nebojím se to tedy nazvat revoluční změnou,” uvedl Josef Richtr, research manager společnosti Gemius v České republice. Další novinkou je tzv. Home&Work přístup, což je rozdělení uživatelů, na ty, kteří navštěvují internet z domova a z práce. To by mělo vést k dalšímu rozšíření znalostí o chování internetových uživatelů.

Dalšími novinkami pro novou etapu spolupráce je možnost analýzy dat i přes hranice kalendářního měsíce, rozšířené informace o konzumaci videí, nový online nástroj pro reportování výsledků anebo přesnější měření času, které rozlišuje, jak se při prohlížení stránek uživatel chová. Odběratelé dat budou moci nových funkcí využít v roce 2017. Na druhou polovinu letošního roku je naplánovaná implementace systému a testování dat další vlny měření.

Výběrové řízení probíhalo od září 2015. Přihlásilo se do něj pět kandidátů: Gemius, GfK, Ipsos, Median, a společně agentury TNS Aisa, Kantar Media a comScore. Do užšího výběru v lednu 2016 postoupily Gemius a GfK. Společnost Gemius rozvíjí své aktivity na českém trhu od roku 2005.

-mav-