ČT se ohradila proti krizové komunikaci TV Prima

čtvrtek, 02. června 2016, 16:57 PR, TV MediaGuru

ČT se nelíbí, že Prima se ve své krizové komunikaci vymezuje vůči televizi veřejné služby.

Česká televize se ohradila proti způsobu, jakým TV Prima vysvětluje svým divákům postoj televize v informování o uprchlické krizi. Ve středečním vysílání hlavní zpravodajské relace Zprávy FTV Prima se komerční televize vrátila ke kritice, která zazněla na její adresu poté, co server Hlídací pes.org zveřejnil mj. nahrávku z porady redakce a vedení televize.

TV Prima ve svém středečním příspěvku (1.6. 2016) nejprve odmítla, že by informace, které na této poradě zazněly, nabádaly redaktory k tomu, aby o uprchlické krizi lhali či informace o ní zkreslovali. Oslovení odborníci se v reportáží vesměs vyjádřili na podporu televize Prima s tím, že hlavním arbitrem objektivity jejího zpravodajství má být zákon a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Na podporu svého zpravodajství si Prima v příspěvku pomohla i citací výzkumu od agentury Phoenix research, podle kterého je Prima médiem, který o uprchlické krizi informuje nejpravdivěji. Přímo se přitom vymezila i vůči České televizi. "Televizní diváci vyslovili největší důvěru televizi Prima, zatímco veřejnoprávní televize skončila až na třetím místě," zaznělo ve vysílání.

Závěry výzkumu a způsob, jakým Prima svou krizovou komunikaci řeší, se ale nelíbí České televizi, která zpochybňuje i kvalitu citovaného výzkumu a výzkumné agentury. "Česká televize v tomto kontextu upozorňuje na rozdíl mezi výsledky agentury Phoenix a výsledky renomovaných výzkumných společností, které se řídí vysokými standardy analytické práce a jsou členy sdružení Simar, jež zajišťuje kvalitní sběr dat a garantuje důvěryhodnost výzkumných dat. Agentura Phoenix členem sdružení není a její výzkumy jsou dlouhodobě odborně zpochybňovány," uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová s tím, že "není možné, aby televize Prima v rámci své krizové komunikace používala nedůvěryhodná data a poškozovala tak dobré jméno České televize a jejího zpravodajství.“

Podle posledního Hodnocení plnění veřejné služby je se zpravodajskými, aktuálně-publicistickými a diskusními pořady České televize spokojeno 80 % lidí, dodala ČT.

-mav-