Web Kamila Fily získal za čtyři měsíce 250 tisíc Kč

středa, 08. června 2016, 11:55 Internet & Mobil MediaGuru

Potenciál webu Jestevetsikritik.cz odhaduje filmový recenzent Kamil Fila na tři tisíce předplatitelů.

Za čtyři měsíce provozu filmového webu Jestevetsikritik.cz, který na začátku roku spustil filmový recenzent Kamil Fila, eviduje provozovatel webu 834 registrovaných (platících) uživatelů. Finančně to má představovat cca 250 tisíc korun, které získal z prodeje placeného obsahu. Fila to uvedl na konferenci Content First v rozhovoru s výkonným ředitelem Internet Info Jánem Simkaničem. Internet Info je pořadatelem konference o obsahovém marketingu Content First.

Fila účastníkům konference řekl, že zatím neměl tolik času na psaní, protože server není jeho hlavním zdrojem příjmu. Věří ale, že se situace začne zlepšovat a že se v následujících týdnech zaměří na rozvoj serveru. Odhaduje přitom, že počet předplatitelů by se mohl do budoucna vyšplhat na tři tisíce. V plánu má také rozšíření redakčního týmu o editory a rád by také začal natáčet internetový pořad. „Potřebuju mít tak základní kapitál pro placení kameramana a střihače,“ uvedl.

Kamil Fila se podle svých slov rozhodl web založit proto, že už v týdeníku Respekt, kde naposledy působil, nestíhal kvůli svým dalším pracovním závazkům (web body-test.cz) každotýdenní uzávěrky. Představu, jak by jeho web pro filmové nadšence měl vypadat, měl už do doby, kdy něco podobného vymýšlel pro Aktuálně.cz. Web je postaven na denních zprávách a 1-2 podrobných článcích týdně. Velikost publika, na které cílí, odhaduje na 10 tisíc lidí.

Pro Filu je důležitá možnost vyjádřit se na větším prostoru, než který současná média filmovým recenzím poskytují. „Česká média publikují spíš poznámky, noticky, není příliš šance pro rozvinutí kritiky,“ uvedl s tím, že výjimkami z velkých médií jsou Respekt (kde se v současnosti filmovým recenzím věnuje Jindřiška Bláhová) a Týdeník Echo (Ondřej Štindl). „Možnost rozepsat se začíná na třech normostranách. Snažil jsem se psát články o rozsahu osmi tisíc znaků, nejdelší byl o Lídě Baarové, který měl kolem 25 tisíc. Snažím se pohybovat kolem 10 tisíc znaků,“ přiblížil publiku.

Základem strategie webu Jestevetsikritik.cz jsou rozsáhlé recenze, dalšími formáty jsou krátké glosy, týdenní tipy a videorecenze, které se objevují i na Aktuálně.cz. „Autorské věci by měly být všechny placené,“ přiblížil, které články jsou k dispozici volně a které za poplatek.

Filmový web Jestevetsikritik.cz nabízí tři základní typy předplatného – měsíční za 50 Kč, půlroční 250 Kč, a roční 480 Kč. Možností je také sponzorovat web ve výši 5 tis. Kč a zajistit si přístup k obsahu webu na dobu 100 let.

-mav-