Británie vydá do Česka podnikatele Františka Savova

pondělí, 25. července 2016, 12:07 Tisk MediaGuru

Velká Británie rozhodla vydat Františka Savova, majitele Mladé fronty, do ČR.

Británie vydá do Česka podnikatele Františka Savova stíhaného v souvislosti s krácením daní. Informaci potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podle ní je rozhodnutí pravděpodobně pravomocné, ohledně dalšího postupu vydávacího státu odkázala na britskou stranu.

„Britské úřady rozhodovaly o opravném prostředku proti rozhodnutí o vydání obviněného. Rozhodnutí prvoinstančního soudu bylo potvrzeno," řekla Zenklová. Dodala, že otázku právní moci rozhodnutí musí zodpovědět Británie.

O tom, že Savov má být vydán do ČR, rozhodl nepravomocně počátkem loňského července soud v londýnském Westminsteru. Podnikatel, který své obvinění odmítá, se proti verdiktu odvolal. Případ tak řešil soud vyšší instance, konkrétně High Court of Justice v Londýně.

Jeho mluvčí Russel Hayes serveru Aktuálně.cz řekl, že Savov si může podat žádost o právo se odvolat. Musí tak učinit do dvou týdnů. "Konečné rozhodnutí se může táhnout ještě týdny a potenciálně by pan Savov mohl jít až k Evropskému soudu pro lidská práva," uvedl Hayes.

"Britský soud v odvolacím řízení zohledňoval pouze samotný proces vydání podnikatele Františka Savova, nikoli věcnou podstatu případu. Z tohoto pohledu jsme neočekávali jiný verdikt, než jaký soudce vynesl. Nadále platí, že využijeme veškerých nástrojů obrany, které nám umožňuje evropské právo, včetně zásadnějších řízení před britskými a evropskými soudy, které se teprve rozbíhají. Disponujeme totiž celou řadou důkazů, které prokazují nezákonné postupy při vyšetřování případu v ČR," uvedl mediální zastupce Františka Savova Jan Hrubeš.

V případu Octavian je obviněno celkem 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. Část úkonů trestního řízení prováděli policisté v roce 2013 v objektu, kde sídlila i část Savovova vydavatelství Mladá fronta. Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Do první poloviny loňského roku byl stíhán jako uprchlý.

Začátkem letošního června protikorupční policie oznámila, že zajistila 640 milionů korun na bankovním účtu jednoho z obviněných v případu Octavian, který se týká krácení daní. Jméno majitele účtu neuvedla. Obviněný se podle policie snažil peníze převést do banky se sídlem mimo EU. V kauze Octavian podle některých médií figuruje i Savov, jeho mediální zástupce Jan Hrubeš popřel, že by podnikatel měl s touto záležitostí cokoliv společného.

V ČR je Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patřil například deník E15, některé společenské a lifestylové časopisy, dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Skupina působí i na internetu a na knižním trhu. Část titulů Mladé fronty včetně deníku E15 nedávno od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem. Ve vydavatelství Mladá fronta zůstal týdeník Euro, měsíčník Profit a některé odborné tituly.