ČT chystá Svět pod Hlavou s Trojanem a Neužilem

čtvrtek, 28. července 2016, 10:30 TV MediaGuru

Začalo natáčení seriálu podle scénáře Ondřeje Štindla v režii Marka Najbrta a Radima Špačka.

Režiséři Marek Najbrt a Radim Špaček začali pro Českou televizi natáčet seriál Svět pod Hlavou. V kriminální minisérii se v hlavních rolích objeví Václav Neužil, Ivan Trojan a Judit Bárdos. Scenáristy Světa pod hlavou jsou Ondřej Štindl, Robert Geisler a Benjamin Tuček. Série vzniká v koprodukci České televize, Bionautu a TV JoJ.

„Detektivní zápletky v jednotlivých epizodách spojuje thrillerová linka a rodinné drama, které se odvíjí napříč celou minisérií. Diváky tak budeme držet v napětí po celých deset dílů,“ říká Vratislav Šlajer, producent ze společnosti Bionaut.

Příběh staví na návratu v čase hlavního hrdiny Filipa Marvana (ztvární ho Václav Neužil). „Díky hlavní zápletce, probuzení v minulosti následkem autohavárie, má (Filip Marvan - pozn. red.) ojedinělou šanci poznat a pochopit příčiny rodinné tragédie. Je to vlastně velká psychologická regrese. Za těchto okolností zjišťuje, kdo je on sám a kdo jsou a byli jeho máma, táta a prarodiče. To vše v prostředí fízlů, papalášů, prázdnoty osmdesátých let a samoty,“ uvedl představitel hlavní role Václav Neužil.

Václav Neužil v seriálu Svět pod Hlavou, foto: Česká televize
Václav Neužil v seriálu Svět pod Hlavou, foto: Česká televize
Judit Bárdos v seriálu Svět pod Hlavou, foto: Česká televize
Judit Bárdos v seriálu Svět pod Hlavou, foto: Česká televize

Natáčení Světa pod hlavou odstartovalo v příbramské nemocnici. Tvůrci budou natáčet také v Praze, Ústí nad Labem, Kladně, Neratovicích, Mostě a v dalších lokalitách. Minisérie je volně inspirovaná britským seriálem Life on Mars vzniká v mezinárodní koprodukci a objeví se v ní přes 150 českých a slovenských herců, 2 000 komparsistů a více než 100 dobových aut.

Děj seriálu Svět pod Hlavou

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů Sokolova 80. let.

-mav-