ČT zahájí olympijské vysílání, přinese ho i Nova Sport

středa, 27. července 2016, 11:05 TV MediaGuru

ČT nabídne olympiádu na kanálech ČT2 a ČT sport, Nova na obou kanálech Nova Sport.

Přímým přenosem slavnostního zahájení odstartuje Česká televize v pátek 5. srpna vysílání z Letních olympijských her v Rio de Janeiru. Vysílání potrvá tři týdny do neděle 28. srpna. Letní olympijské hry budou čtyřiadvacet hodin denně hostit programy ČT sport a ČT2.

„Stejně jako v minulosti a stejně jako v letech 2018 a 2020 jsme i letos připraveni divákům nabídnout plnohodnotný olympijský servis. Ten bude nyní představovat přes sedm set hodin sportovního programu. Takový rozsah je i ve světovém měřítku unikátem, neboť jen plánované přímé přenosy v úhrnu pokryjí osmnáct dnů vysílaní,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. Česká televize byla Mezinárodním olympijským výborem požádána, aby pro všechna světová média vyrobila přenosy z vodního slalomu.

Olympijské vysílání na kanálech ČT má celkem čítat přes 731 hodin. Plán televizního vysílání není pevně daný a bude se v průběhu her měnit v závislosti na vývoji konkrétních soutěží a na startech českých olympioniků. Při vysílání je nutné počítat s časovým posunem, hlavní blok atletiky a dalších sportů spadajících do vysílání mezi 1. a 4. hodinou ranní Česká televize zopakuje vždy následující den dopoledne.

Olympiáda bude divákům k dispozici také na webu. „Webový speciál nabídne možnost sledovat živě až deset sportovišť najednou. Diváci si tak mohou vybírat dle svých sportovních preferencí,“ řekl vedoucí redakcí Nových médií Filip Černý.

Olympijské závodění nabídne na svých stanicích i televizní skupina Nova – objeví se na placených kanálech Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Obě stanice odvysílají z olympiády až 20 hodin živých přenosů denně. K vidění mají být mužské turnaje velkých sportů, jako je fotbal, basketbal nebo tenis. „Budeme vysílat především sporty, které mají na Nova Sport tradici, a věnujeme se jim dlouhodobě. Olympiádě budeme věnovat velkou pozornost, k dispozici máme dva kanály, na každém chceme vysílat zhruba 12 hodin živých přenosů denně,“ shrnuje olympijské vysílání vedoucí sportovního programu skupiny Nova Dušan Mendel.

ČT opět staví studio v Riu, Nova vysílá štáb

Tak jako při olympiádě v Londýně vysílá Česká televize do místa konání her tým redaktorů a komentátorů a své studio vybuduje přímo v Riu. Diváky jím provedou Robert Záruba a Jaromír Bosák. „Naším úkolem bude kromě vysílání hlavního programu také zprostředkování kontaktu mezi diváky doma a českými sportovci v Riu,“ uvedl Robert Záruba. Jak dodal, ještě nikdy v historii přitom nebudovala Česká televize svou vysílací základnu tak daleko od republiky. Program má spolu s moderátory ČT uvádět a glosovat střídavě pět expertů, mezi nimi např. Vávra Hradilek, Jana Komrsková či Kristýna Kolocová.

Nova chce olympijské vysílání využít i pro svůj hlavní kanál. Přímo do Brazílie odlétá štáb s reportérem Michalem Kratochvílem, který divákům zprostředkuje okamžiky z dějiště olympijských her nejen ve zpravodajství, ale také ve speciálním pořadu Olympijský kraťas.

Poslední letní olympijské hry, které se konaly v roce 2012 v Londýně, sledovalo v České televizi každý den v průměru 232 tisíc diváků. Nejsledovanějším přenosem byl vítězný hod Barbory Špotákové (1,5 mil.). Sportovní kanál ČT sport zaznamenal v srpnu 2012 téměř 8% podíl na sledovanosti (D15+).

-mav-