Empresa a Médea zvýšily obrat, do vedení jde Tvrdík

středa, 13. července 2016, 17:45 Tisk, TV MediaGuru

Do představenstva mediálních podniků Empresa a Médea jde Jaroslav Tvrdík z CEFC.

Obrat mediálních podniků vlastněných Jaromírem Soukupem a čínským koncernem CEFC v ČR dosáhl v roce 2015 téměř šesti miliard korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky, kterou poslední červnový den schválila valná hromada mediální agentury Médea a mediálního domu Empresa Media. Zároveň doznalo personálních změn představenstvo obou společností, novým místopředsedou se stal Jaroslav Tvrdík.

Celkový obrat obou mediálních podniků činil v uplynulém roce 5,489 mld. Kč z hlavní činnosti. Nejvíce se na této částce přitom podílela mediální agenturní uskupení  Médea Group (3,903 mld. Kč). V roce 2014 vykázala Médea konsolidovaného obratu 3,25 mld. Kč. Skupina Empresa Media (včetně Barrandov Televizní studio) dosáhla loni obratu 1,586 miliardy Kč. Oproti roku 2014 se tak měl obrat Empresa Media zdvojnásobit.

Nejziskovější částí je Médea, která dosáhla v loňském roce provozního zisku EBITDA 127,1 mil Kč. Empresa Media skončila s provozní ztrátou EBITDA -14,4 mil Kč.  

V průběhu valných hromad došlo k personálním změnám ve složení představenstva, které vyplývají z dohody o vstupu čínské obchodní společnosti CEFC do Médey a Empresa Media. V pozici předsedy představenstva obou společností zůstává i nadále většinový majitel firem Jaromír Soukup. Do pozice místopředsedy představenstva obou společností byl zvolen zástupce minoritního vlastníka, místopředseda představenstva CEFC, Jaroslav Tvrdík. V představenstvu Médey tak střídá Filipa Doubka. Třetím členem představenstva je pak v obou firmách vedoucí právního oddělení Médey Kateřina Čápová.

„Za krátkou dobu spolupráce s CEFC se ukázalo, že čínští investoři jsou velmi zorientovaní v oboru reklamy a médií a spolupráce s nimi je a bude pro nás velmi perspektivní. Díky našemu partnerství se nám otevírají dveře například ke koprodukčním možnostem výroby obsahu pro naši televizi TV Barrandov, přístup ke zdrojům financování nových projektů a  také například know-how v oblasti nových médií a technologií. Personální propojení na úrovni představenstva je logickým pokračováním našeho vzájemného propojování,“ uvedl předseda představenstva Médea a Empresa Media Jaromír Soukup.

CEFC drží v Empresa Media podíl ve výši 49 %, ve společnosti Médea jí náleží 30 %.

-stk-