Facebook je pro mladé Čechy serverem číslo jedna

sobota, 23. července 2016, 08:31 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Nadpoloviční většina mladých lidí uvedla, že Facebook navštěvuje denně.

Výzkum životního stylu MML zaměřený na užívání digitálních médií a jejich sociodemografického profilu naznačuje, že Facebook se stal pro mladé Čechy serverem číslo jedna. Denně ho v průměru navštěvuje téměř 60 % populace ve věku 12-29 let, ukazují výsledky výzkumu MML NET agentury Median. Znamená to, že v denní návštěvnosti se u mladých uživatelů dostává Facebook nad tuzemskou internetovou jedničku Seznam.cz nebo nad nejnavštěvovanější tuzemské zpravodajské servery Novinky.cz a iDnes.cz. Výzkum MML NET je založený na deklaraci, není tedy srovnatelný s výzkumem návštěvnosti českého internetu NetMonitor, ve kterém se Facebook (ale ani Google či YouTube) neobjevuje.

Návštěvnost vybraných webových stránek včera (%)

Zdroj: MML NET ČR, 3.+4. kvartál 2015, Median
Zdroj: MML NET ČR, 3.+4. kvartál 2015, Median

Facebook je v Česku nejnavštěvovanější sociální sítí, v průměru ji každý den navštíví 30 procent populace. Návštěvnost je výrazně vyšší u mladších uživatelů do 40 let, kde denní návštěvnost nejrozšířenější světové sociální sítě deklaruje do průzkumu každý druhý (51 %). Druhou nejrozšířenější sociální sítí je v Česku YouTube.

Pohled na užívání jednotlivých serverů podle věkových skupin odhaluje rozdíly mezi generacemi. Přelom je především kolem 40. věku. Lidé starší 40 let vykazují odlišné užívání sociálních sítí a internetu než lidé do 40 let. První uvedená skupina tráví se sociálními sítěmi o poznání méně času než mladší lidé. Ti nejčastěji navštěvují sociální sítě i několikrát denně, zatímco u uživatelů starších 40 let, resp. 50 let se četnost návštěv sociálních sítí denně a týdně vyrovnává.

Jak často navštěvujete stránky sociálních sítí? (%)

Zdroj: MML NET ČR, 3+4. kvartál 2015, Median
Zdroj: MML NET ČR, 3+4. kvartál 2015, Median

Četnost využívání sociálních sítí mladou generací se odráží i na tom, jakým způsobem získávají informace. V průměru 30 % uživatelů do 39 let označuje sociální sítě jako místo, kde se často dozvídá novinky a zprávy jako první. V případě uživatelů nad 40 let a dále je to jen 13 %.

Často se zprávy a novinky dozvím nejdříve ze sociálních sítí (%)

Zdroj: MML NET ČR, 3.+4. kvartál 2015, Median
Zdroj: MML NET ČR, 3.+4. kvartál 2015, Median

-mav-