ČT na podzim: Já, Mattoni, Rapl, Doktor Martin či Kosmo

úterý, 02. srpna 2016, 11:38 TV MediaGuru

ČT přinese na podzim nové tuzemské i zahraniční seriály, zábavné či dokumentární pořady.

Tři velké seriály a také satirické pořady, sitkomy a skeče nabídne na podzim Česká televize. Programové podzimní schéma představila na úterní tiskové konferenci. "Jsem přesvědčený, že televize bude nadále poutat pozornost a snažili jsme se, aby to byla právě Česká televize, která upoutá pozornost diváků," řekl na úvod generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Do podzimního vysílání ČT1 zařadí mj. druhou řadu seriálu Doktor Martin, novými seriály jsou potom detektivní Rapl a výpravná historická sága Já, Mattoni. Satiru zastoupí ve vysílání ČT příběh o fiktivním letu Čechů na Měsíc s názvem Kosmo, ve vysílání se objeví i kancelářský sitkom Marta a Věra nebo skečový pořad Nádraží. Tradičním zábavním pořadem je opět StarDance. Termíny začátku podzimních pořadů, ani jejich vysílací dny zatím ČT neoznámila.

Výpravná historická sága Já, Mattoni se odehrává v průběhu šedesáti let konce 19. a začátku 20. století. Optikou stárnoucího Heinricha von Mattoniho vypráví příběh muže, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě. V hlavních rolích se představí David Švehlík, stárnoucího Mattoniho ztvární jeho otec Alois Švehlík.

Seriál Rapl se vrací k postavě detektiva Kuneše známého z Cirkusu Bukowsky, přináší 13 nových kriminálních příběhů. V hlavní roli se představí Hynek Čermák.

Podzimní vysílání bude patřit také druhé řadě seriálu Doktor Martin, jehož první řadu nabídla ČT loni na podzim. Seriál se zařadil k nejsledovanějším pořadům loňského podzimu na ČT. Jde o adaptaci britského Doc Martin.

„Seriály jsou natočeny kvalitně a filmovým způsobem. Navazujeme na tradici, ale zároveň přinášíme něco nového. Navazujme na Doktora Martina, podařilo se nám udělat spin-off v podobě seriálu Rapl a podařilo se nám vytvořit jednu historickou ságu, která ukazuje, že jsme schopni točit historické látky i v omezeném rozpočtu," představil hlavní seriálovou tvorbu Petr Dvořák.

Na obrazovky se vrací také sitkom Marta a Věra. Naopak novinkou je politická satira Kosmo podle scénáře Tomáše Baldýnského, jehož příběh začíná ve chvíli, kdy se ukáže, že vytunelovaný státní projekt je kvůli hrozbě likvidační pokuty od Evropské unie nutné bezpodmínečně dotáhnout do konce. "Myslím, že ten sitkom naštve úplně všechny politiky. Naštvaní budou ti, kteří se v něm poznají, i ti, kteří budou závidět těm, kdo se v něm poznali," uvedl Dvořák. "Kosmo je odpověď pro ty, kdo si myslí, že se Česká televize bojí natočit politickou satiru," podotkl vedoucí projektu Kosma Jan Maxa.

V dalších z novinek podzimní sezóny Nádraží se objeví asi padesátka postav v podání herců známých z pořadu Partička (Ondřeje Sokola, Martina Fingera, Igora Chmely, Michala Suchánka a Richarda Genzera).

Z oblasti dokumentárních filmů nabídne ČT osmnáct televizních premiér. ČT je odvysílá na svém druhém okruhu ČT2. Osud prvorepublikové hvězdy Lídy Baarové přiblíží oceňovaná Zkáza krásou. Dalším projektem Heleny Třeštíkové je časosběrný dokument Mallory, oceněný na loňském karlovarském festivalu. Dokumenty vykreslují i Pavla Wonku s názvem Pavel Wonka se zavazuje, Antonín Kalinu v pořadu Děti Antonína Kaliny či faráře Josefa Toufara v dokumentu Jako bychom dnes zemřít měli. Objeví se i cestopisné Klenoty naší krajiny II s M. Vladykou, Nahoru a dolů Hedvábnou stezkou nebo Trabantem z Austrálie a Asie. 

Ze zahraničních seriálů je novinkou dánský seriál Vláda (Borgen), výpravné drama Pan Selfridge IV, vyprávění Panství Downton VI, německý dvoudílný film Věž či německo-norské drama Dva životy.

 

Hlavní pořady České televize pro podzimní vysílání 2016

Já, Mattoni

Výpravný seriál z přelomu 19. a 20. století líčící životní příběh Heinricha Mattoniho. Režie: Marek Najbrt, hrají mj.: David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Anna Geislerová. Seriál má 12 dílů.

???????????

Rapl

Detektivní seriál, který vznikl jako tzv. spin-off, v hlavní roli Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková či Tomáš Jeřábek. Seriál má 13 dílů.

???????????

Doktor Martin II

Druhá řada seriálu s Miroslavem Donutilem, dále hrají Jitka Čvančarová, Norbert Lichý, Gabriela Marcinková nebo Jana Štěpánková. Seriál má 15 dílů.

??????????????????????

Kosmo

Příběh fiktivního letu na Měsíc scénáristy Tomáše Baldýnského. Hrají Eva Josefíková, Jana Plodková, Petr Vančura, David Novotný nebo Jan Žáček.

???????????????????

Marta a Věra II

Druhá řada sitkomu z kanceláře firmy Leeevně.cz, v hlavních rolích Sabina Remundová, Barbora Poláková a Pavel Liška.

???????????????????????????????

Nádraží

Skečová hraná show, ve které Ondřej Sokol, Michal Suchánek, Richard Genzer, Igor Chmela a Martin Finger alternují v různých postavách z prostředí vlakového nádraží.

Nadrazi

StarDance

Desátá řada taneční soutěže, jména všech účinkujících Česká televize ještě nezveřejnila. K dosud známým patří Anna K., Roman Zach, Jana Plodková či Ladislav Vízek.

Stardance_VII

-mav-