Olympiáda drží sledovanost, mění ale složení publika

úterý, 23. srpna 2016, 11:00 TV MediaGuru

Televizním přenosům z letní olympiády ubyli diváci zejména u mladých mužů.

Letní olympijské hry v Riu v neděli 21. srpna skončily. Na obrazovkách České televize je sledovalo přes 5,5 milionů televizních diváků. Stejně jako u minulé letní olympiády v Londýně v roce 2012 se průměrný podíl stanic České televize, které olympiádu vysílaly, pohyboval na úrovni 20 %. Rozdíl byl však ve složení publika: oproti roku 2012 ubylo diváků z řad mladých mužů, kteří stále více dávají přednost konzumaci sportovního zpravodajství na jiných platformách.

Z pohledu širší divácké skupiny starší 15 let se celková sledovanost olympiády příliš nemění. Podíl jednotlivých diváckých skupin, např. mužů či žen nad 15 let, také ne. Nejvýraznější změna je ale ve skupině mužů ve věku 25 až 34 let. Průměrný podíl této skupiny byl letos o devět procentních bodů nižší než při poslední olympiádě v Londýně. Průměrný čas denního sledování se v případě těchto diváků snížil o 15 minut. Zajímavé také je, že v jiných diváckých mužských skupinách (M15-24, M35-44) k takto velkým změnám nedochází. Ve věkové skupině mužů od 35 do 44 let byl pokles podílu nižší jen o dva procentní body, stejně tak v mladší skupině M15–24. Ta však sport v televizi sleduje obecně mnohem méně. U žen k tak výrazné změně ve stejné věkové skupině nedošlo.

Průměrný podíl CS (%), ČT sport+ČT2, LOH 2016 a 2012

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere
Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere

Snížení sledovanosti u mladších mužských diváků reflektuje trend odlivu generace Millennials i v jiných zemích. V USA například ubylo 30 % televizních diváků ve věku od 18 do 34 let. I na to reaguje Mezinárodní olympijský výbor svou internetovou Olympijskou televizí, která zahájila své vysílání 21. srpna.

Pro Českou televizi bylo celkově olympijské vysílání úspěšné. Stanice ČT sport a ČT2, které olympiádu v Riu přenášely, si v průměru připsaly zmiňovaný 20% podíl na sledovanosti. Díky tomu se zvyšoval i souhrnný podíl stanic České televize, který se v čase vysílání olympiády (7.8.-21.8.) dostal na významný podíl 40 %.

Podíl (%) ČT sport + ČT2 a stanic ČT v době LOH 2016

Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere
Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere

Z hlediska sledovanosti olympijské přenosy korespondovaly s hodnotami získaných medailí. Nejsledovanějším pořadem bylo finále judistů, zejména zlatý souboj Lukáše Krpálka. Druhou příčku drží nedělní stříbrná jízda Jaroslava Kulhavého a třetí pozici bronz Jiřího Prskavce ve finále vodního slalomu.

-mav-, -stk-