ČT přejde v listopadu na satelitu k HD vysílání

úterý, 27. září 2016, 12:23 TV MediaGuru

ČT zároveň poptá subjekty, které zajistí službu satelitní distribuce.

Česká televize přejde v průběhu listopadu v satelitní distribuci k vysílání všech svých šesti kanálů ve vysokém rozlišení (HD). Provozovatelům převzatého vysílání bude i nadále poskytovat pro základní balíčky své programy zdarma a nabídne obě verze vysílání, tedy HD i SD kvalitu.

Česká televize zdůvodnila tento krok tím, že reaguje na očekávání diváků i aktuální vývoj na televizním trhu, kdy satelitní operátoři rozšiřují svoji nabídku o obsah ve vysokém rozlišení. Největší komerční vysílatelé už od letošního léta nabízejí některé své programy pouze v HD kvalitě.

V souvislosti s přechodem na HD vysílání bude Česká televize rovněž poptávat kompletní službu satelitní distribuce signálu. Podmínky soutěže na poskytovatele satelitní distribuce pro Českou televizi mají být prezentovány všem potenciálním uchazečům. Česká televize uvedla, že zohlední nejen cenu za poskytovanou službu, ale i cenu za dosaženého diváka.

Satelitní vysílání je pro Českou televizi doplňkovým způsobem šíření programů, jeho primárním cílem je porytí území České republiky v těch lokalitách, kde není dostupný kvalitní signál v pozemském vysílaní DVB-T. Důležitou roli proto hraje počet diváků, kteří ke službě mají přístup.

ČT přechod na satelitní vysílání v HD dlouhodobě plánovala. Původně předpokládala, že k přechodu na HD vysílání dojde už letos v červenci. Odložení zdůvodnila tím, že ne všichni diváci byli na změnu připraveni, navíc ji ČT nechtěla dělat v době konání fotbalového Eura a před zahájením LOH v Riu.

-mav-