Spokojenost s m-commerce v Česku roste

úterý, 27. září 2016, 16:20 Internet & Mobil MediaGuru

Už 11 % českých zákazníků preferuje m-commerce. Spokojenost z nakupování na mobilech roste.

Oproti loňskému roku letos zásadně vzrostla spokojenost zákazníků s nakupováním z mobilních telefonů. Ze smartphonů se jim dnes nakupuje dvakrát pohodlněji. Ukazuje to studie Český košík roku, které se zúčastnilo 111 internetových obchodů.

„Nyní má vyladěný proces nákupu z mobilních telefonů více než polovina z předních internetových obchodů, což je oproti loňsku dvojnásobný nárůst,“ říká Jan Daněček, business developement director fintech startupu Twisto.cz, který je pořadatelem studie. Celkem je na mobilní nakupování uzpůsobeno 72 % e-shopů, které mají mobilní nebo responzivní webové stránky, což představuje ve srovnání s rokem 2014 trojnásobný nárůst. „Je vidět, že e-shopy se připravují na boom, kdy se postupem času většina nákupů přesune do mobilních telefonů,“ doplňuje Daněček.

MCommerce

„Podle našeho posledního výzkumu už 11 % zákazníků preferuje nákup z mobilu a jsem si jistý, že toto číslo ještě významně poroste,“ myslí si Ondřej Klega, vedoucí marketingu v konzultační společnosti Acomware.

Spolu s přípravou mobilních či responzivních stránek zvýšily e-shopy také bezpečnost dat, které uživatelé o sobě vyplňují. Loni certifikátem HTTPS bylo zabezpečeno 16 procent e-shopů, letos je to 53 procent. Naopak se příliš nevěnovaly inovaci – nezměnil se například počet e-shopů, které umí doručit v den objednání, změny nedoznala ani rychlost odpovědí na zákaznických linkách.

Všech 111 e-shopů, které byly vybrány na základě dat Heureky a Socialbakers, prošlo během dvouměsíčního testování důkladnými uživatelskými testy a vyhodnocením nákupního procesu dle odborné metodologie. Testované internetové obchody realizují 70 % obratu celé české e-commerce, kde je letos předpokládaný obrat 100 miliard korun.

Na základě hodnocení se celkovým vítězem v letošním roce stal e-shop 4home.cz, na druhém místě se umístil bonami.cz, na třetím Datart. Nejlepší uživatelský zážitek při nákupu z mobilního telefonu přináší Mixit.cz.

Všechna data a výsledky naleznete na webu www.ceskykosikroku.cz.

-stk-