ČT koupila seriály Noční recepční či norský Mammon

čtvrtek, 27. října 2016, 11:00 TV MediaGuru

Česká televize koupila v Cannes několik zahraničních seriálů, zájem je i o její produkci.

Česká televize veze z mezinárodního veletrhu v Cannes několik zahraničních seriálů. Mezi nimi je i letošní seriálová novinka Noční recepční (The Night Manager). Minisérie natočená podle stejnojmenného románu klasika špionážní literatury Johna le Carrého proti sobě svedla dvě herecké osobnosti, Toma Hiddlestona, který je rekrutován britskou tajnou službou, aby infiltroval organizaci bezohledného obchodníka se zbraněmi ztvárněného Hughem Lauriem. 

Další novinkou ve vysílání ČT bude seriál Wolf Hall, pojednávající o Jindřichu VIII., v podání Damiana Lewise, a jeho prvním ministrovi Thomasovi Cromwellovi. Lewisovi v této roli sekunduje čerstvý držitel Oscara Mark Rylance.

Wolf Hall.
Wolf Hall.

Na tradici severských krimi navazuje australská série The Kettering Incident, příběh situovaný do Tasmánie, v níž záhadně mizí mladé dívky. Dále je to islandský seriál Lapeni, ve kterém vyšetřování zločinu komplikuje propukající bouře i specifický charakter Islanďanů, a především drama Broadchurch. „Britské drama vyniká působivou drobnokresbou charakterů i prostředí, odkazuje k poetice skandinávských detektivek a často těží z genia loci zdánlivě poklidného, soudržného a ustáleného dění, které rozčeří tragická událost či nečekané odhalení,“ popsal ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Zakoupena byla také třetí řada seriálu Dům z karet, dvě řady norské krimi Mammon (lokální ztvárnění nabídla v Česku stanice HBO, hlavní roli ztvárnil Matěj Hádek), historická minisérie Boj o těžkou vodu, natočené podle skutečných událostí z druhé světové války, kdy proběhla sabotážní akce v továrně na těžkou vodu v norském městě Rjukan, nebo minisérii Komplicové (Inside Men). Ve vysílání se objeví také několik desítek slavných filmů z éry „noir“ jako Občan Kane, Hluboký spánek, Sunset Boulevard, V pravé poledne, Vražda na objednávku, Key Largo, Casablanca atd.

Dům z karet III.
Dům z karet III.

„Mezi novinkami, které vezeme z Cannes, nechybí ani řada historických a přírodopisných dokumentů, koncertů pro diváky Artu a pořadů pro nejmenší diváky Déčka, třeba norský seriál Hry, který každodenní události dětského života pojímá s nadsázkou a humorem jako výzvy komentované sportovními komentátory. Nejen malí diváci, ale i jejich rodiče pak jistě ocení kultovní Šmouly,“ doplňuje Fridrich.

Od České televize naopak putují do vysílání zahraničních televizí Křemílek a Vochomůrka do Maďarska, seriál Já, Mattoni do Portugalska nebo Číny a seriál Rapl na americký trh. S největším zájmem zahraničních vysílatelů a distributorů se podle obchodního ředitele Hynka Chudárka letos setkaly zmiňované nové seriály České televize a také vánoční pohádky. Zájem má být ale i z dalších světových zemí.

J8, Mattoni.
Já, Mattoni.

„Poprvé proběhla například jednání s venezuelskou veřejnoprávní televizí, kterou zaujalo hned několik seriálů. Hongkongská společnost Eastwest Licence Limited projevila zájem o distribuci našich nových pohádek ve východní Asii a Tichomoří. Ruská televize na veletrhu koupila zase tři série lifestylového magazínu Herbář i vzdělávací seriál pro děti S Jakubem v přírodě. V Maďarsku se mohou diváci těšit na filmy Jana Hřebejka Musíme si pomáhat, Pelíšky, Pupendo, animovaný seriál Pohádky z mechu a kapradí i nesmrtelný seriál Nemocnice na kraji města,“ přiblížil Hynek Chudárek.

-mav-