Echo Media už má 50 % svých tržeb od čtenářů

úterý, 11. října 2016, 17:30 Internet & Mobil MediaGuru

Oproti loňsku se Echo Media podařilo zvýšit příjmy od čtenářů, v trendu chce pokračovat.

Už polovinu svých veškerých tržeb inkasuje společnost Echo Media od čtenářů, druhou polovinu představují reklamní investice. MediaGuru.cz to řekl většinový majitel společnosti Dalibor Balšínek s odkazem na údaje za první tři čtvrtletí roku 2016. Firma podle jeho slov očekává, že za letošní rok dosáhne celkových tržeb ve výši cca 30 mil. Kč, což meziročně představuje 20% nárůst. "Ve ztrátě zůstaneme i v letošním roce, i když bude zase nižší než o rok dříve," dodal Balšínek. O výsledcích Echo Media za rok 2015 jsme psali zde.

Echo Media dlouhodobě vyhlašuje, že chce své příjmy získávat především od čtenářů. Z tohoto pohledu představuje letošní navýšení podílu tržeb od předplatitelů a platících čtenářů nárůst ve srovnání se stejným loňským obdobím o deset procentních bodů (podíl platících čtenářů na celkových tržbách měl loni představovat 40 %). "Naším cílem je dostat se na úroveň 70 % tržeb, které budeme generovat od čtenářů. To považuji za bezpečnou úroveň pro ekonomickou kondici firmy," vysvětlil Balšínek.

Echo Media v letošním roce investovala do nových projektů, což je také jeden z důvodů, který ovlivní letošní výsledky. Investice se týkaly především nového předplatitelského systému a potom nových mediálních projektů Business Monitor 24 a prémiového placeného serveru Echo Prime, který odstartoval na začátku září. Peníze na rozjezd vybíral pomocí platformy HitHit, kde na vznik serveru přispělo 840 uživatelů a celkový obnos představoval 1,6 mil. Kč. Aktuálně Echo Prime eviduje přibližně tisícovku předplatitelů.

-mav-