Interbrand: V čele stále Apple, skokanem Facebook

sobota, 08. října 2016, 08:30 Marketing MediaGuru

Podle Interbrand je nejlepší globální značkou Apple. Největší posun zaznamenal Facebook.

Podle letošního žebříčku Interbrand, který každoročně vyhlašuje sto nejlepších globálních značek, se na nejvyšší příčce stále drží značka Apple. Ta v čele žebříčku stojí již od roku 2013, za tu dobu se její hodnota téměř zdvojnásobila. Situace zůstala nezměněna i na dalších třech příčkách, které ovládá ve stejném pořadí Google, Coca-Cola a Microsoft. Největšími skokany roku se staly značky Facebook, Amazon a Lego.

Hodnota značky Apple se meziročně zvýšila o 5 % na 178,1 mld. dolarů, Google vzrostl o 11 % na 133,3 mld. dolarů. Hodnota značky Coca-Cola si o 7 % pohoršila na 73,1 mld. dolarů.

Skokanem roku se stala společnost Facebook, která se z loňského 23. místo vyšplhala na 15. místa. Její hodnota vzrostla o 48 % na 32,5 mld. USD. Dalším skokanem byla značka Amazon, jejíž hodnota si polepšila o 33 %, a Lego, která narostla o 25 %.

Poprvé v historii se do žebříčku dostala značka Tesla, jež získala 100. příčku, a také Dior s 89. příčkou. Do letošního žebříčku se také promítlo rozdělení společnosti Hewlett-Packard na Hewlett Packard Enterprise (44. příčka) a HP (48. příčka).

Žebříček Intrebrand je sestavován na základě tří hodnotových kritérií značky: zohledněny jsou finanční výsledky produktu či služby dané značky, role, kterou značka hraje v ovlivňování spotřebitelského výběru, a síla, s jakou si značka udržuje prémiové ceny a zajišťuje zisk.

Žebříček Interbrand 2016

Interbrand2016-stk-