Periscope nabídne i profesionální videopřenosy

pátek, 21. října 2016, 13:29 Internet & Mobil MediaGuru

Vysílání živého videa přes streamovací aplikaci Twitteru už nebude omezené jen na mobily a tablety.

Twitter klade na živé videopřenosy stále větší důraz, a nezapomíná tak vylepšovat ani aplikaci Periscope, která  streamování videa slouží především. Ne všechna živá vysílání ale proběhla v odpovídající vizuální kvalitě z prostého důvodu, že bylo možné je pořizovat jen přes chytrý telefon či tablet (případně ještě přes GoPro kameru). To se však mění a vybrané společnosti, mezi něž patří například Walt Disney, Sky News nebo anglická Fotbalová asociace, dostaly možnost pořizovat "živé" záběry přes profesionálnější pracovní nástroje. Funkce, která dovoluje natáčet přes externí videokamery a za využitích editačních programů, se jmenuje Periscope Producer a postupně by měla být k dispozici stále většímu okruhu zájemců. Přilákat by mohla nejen velké mediální firmy, ale například i známé youtubery a další tvůrce obsahu. Ty by neměl odradit ani fakt, že Twitter a Periscope jsou dvě různé aplikace. Z funkčního hlediska se ovšem stále těsněji propojují, takže "periskopová" videa mají přinejmenším na Twitteru slušnou šanci rezonovat. "Řečené živé videopřenosy ve vysoké vizuální kvalitě lze sdílet pomocí tweetu," uvádí na blogu Kayvon Beykpour, šéf Periscopu. Nové možnosti si pochvaluje Jim Lucas, digitální producent zmíněné Fotbalové asociace. Podle něj umožnily kreativně pokrýt tréninky, tiskové konference i nástup hráčů na trávník k nedávným utkáním mezi anglickou fotbalovou reprezentací a Slovinskem a Maltou.

Fotbal tak přirozeně doplňuje nabídku sportovních přenosů, které chce Twitter nabízet. Podepsal proto již kontrakty na vysílací práva s ligou amerického fotbalu NFL, hokejovou NHL či basketbalovou NBA. Jak ovšem ukazují čísla sledovanosti, zápasům NFL, nejpopulárnější americké sportovní ligy, divácky důstojně konkurují politické debaty prezidentských kandidátů. Podle statistik, jež byly v době psaní článku k dispozici, druhou z nich alespoň po dobu tří sekund sledovalo přes Twitter 3,2 milionu diváků (v TV pak číslo dosahovalo 70 milionů). V případě utkání ligy amerického fotbalu, které Twitter vysílal minulý týden, je toto číslo o sto tisíc diváků nižší (v televizi měl přenos sledovanost přes 15 milionů diváků.) Údaje o průměrné sledovanosti v každé minutě pak u živého přenosu na Twitteru dosahovaly 369 tisíc lidí v případě debaty a 236 tisíc v případě amerického fotbalu.

Jak ale píše server Recodefirma může při dalším rozvoji služby a získávání inzerentů vycházet ze slibného předpokladu, že přilákala nejenom sportovní nadšence, nýbrž i občany se zájmem o politiku. A dosavadní sledovanost live videí zřejmě hodnotí podobně i sám Twitter. Dohodl se totiž i na odvysílání živého povolebního speciálu serveru BuzzFeed. "Americká politika na Twitteru zkrátka jedinečným způsobem funguje. To je konstatování faktu," uvedl pro The Wall Street Journal šéfredaktor Buzzfeedu Ben Smith. O příklonu Twitteru ke zpravodajskému obsahu, kam spadají právě i politické debaty, navíc obecně vypovídá to, že před více než dvěma týdny přesunul svou aplikaci v nabídce App Store a Google Play ze sekce sociálních sítí do zpravodajství. Ani tento krok mu však zatím nepomohl přilákat investory, kteří by jej odkoupili. Poslední z velkých zájemců, dodavatel cloudových řešení Salesforce, se totiž rozhodl o akvizici neucházet. Svůj zájem si již dříve rozmyslely Google a Disney.

-jav-