Prima odvysílala pozdržený díl Show JK i s úvodem

čtvrtek, 27. října 2016, 11:26 TV MediaGuru

Prima nakonec odvysílala Show Jana Krause i s úvodními promluvami hostů.

Televize Prima ve čtvrtek dopoledne oznámila, že odvysílá ve čtvrtečním hlavním vysílacím čase od 20:15 díl Show Jana Krause (SJK) s hosty Jiřím Bradym, ministrem kultury Danielem Hermanem, zpěvačkou Annou K a hercem Romanem Štabrňákem, který měl jít do vysílání již ve středu. Místo něho nabídla reprízu jednoho z archivních vydání pořadu. Podle informací televize Prima nebyl díl odvysílán z důvodu včasného nedodání vysílací kopie. "Jelikož poslední televizní vysílací verze byla od produkce SJK dodaná méně než 2 hodiny před vysíláním, nebylo možné v tak krátké době zaručit naplnění zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti televizního vysílání," zdůvodnila Prima v tiskové zprávě. Dramaturgyně pořadu Simona Matásková však uvedla, že kopie byla dodána včas.

Vedení televize Prima tvrzení, že by cenzurovala pořad Show Jana Krause, odmítla. „Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena RRTV jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti. Pokud se však jedná o služby na vyžádání na internetu, žádná taková regulace neexistuje, a proto věříme, že na www.showjanakrause.cz bude pořad zpřístupněn v původní podobě.  Upozorňujeme však, že umístění plné verze na internet je zcela v režii produkce Show Jana Krause a ani nám tedy není známé, proč se tak již nestalo včera, a to i přesto, že jsme diváky na tuto možnost upozorňovali,“ konstatovala Prima v tiskovém prohlášení.

Na tiskové prohlášení Primy prostřednictvím videa reagoval Jan Kraus, který upozornil na to, že kdyby televize neodvysílala díl v původním znění tak, jak byl televizi produkcí odevzdán, bylo by to v rozporu se smlouvou. Smluvně je také ošetřeno umístění videa na stránky www.showjanakrause.cz, které je možné na web vložit až po jeho odvysílání v televizi, dodal. V průběhu čtvrtečního odpoledne se ale na stránkách Show Jana Krause pořad objevil.

Prima pak ve čtvrtek navečer informovala, že pořad odvysílá v podobě dodané produkcí SJK.

Proti vysvětlení Primy vystoupila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Uvedla, že se ostře ohrazuje proti tvrzení zástupců televize Prima a že její vyjádření je nutno chápat jako alibistické. „Na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu,“ uvedl předseda rady Ivan Krejčí (dále viz box níže).

Vedle Jiřího Bradyho a Daniela Hermana se natáčení zúčastnila také plejáda osobností, které pronesly svůj příspěvek k státnímu svátku 28. října.

Na úvod natáčení vyzval Jan Kraus přítomné, aby se vyjádřili k letošnímu svátku 28. října. Výzvu přijala asi třetina přítomných, kteří prezidenta kritizovali. "Přítomní se stručně vyjádřili k situaci, každý to řekl podle svého naturelu. Někdo ostřeji, někdo diplomatičtěji, ale ten tón byl stejný. Všichni měli potřebu se vyjádřit, že situace je docela vážná," dodala Třeštíková. Setkání se zúčastnili Michael Žantovský, Tomáš Klvaňa, Dan Bárta, Matěj Ruppert, Janek Ledecký, Anna K., David Ondříček, Marta Issová, Jiřina Šiklová, Magdalena Dietlová, Táňa Fischerová nebo předseda STAN Petr Gazdík.

Na skutečnost, že pořad nebyl odvysílán ve středečním obvyklém čase, zareagovali někteří protagonisté natáčení. Bývalý diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský označil nezařazení pořadu za skandální porušení práva na svobodný projev. Podobně reagovala i dokumentaristka Helena Třeštíková. "Člověk je z toho překvapený, zklamaný a znechucený, protože je to opravdu cenzura. Řekla bych, že z toho trochu padá tíseň, protože co bude dál?"

"Včerejší událost ukazuje, že i údajně nezávislá televize je schopna vypnout program, který by mohl být nepříjemný pro signatáře takzvané ,čínské deklarace'," uvedla v tiskové zprávě poslankyně Miroslava Němcová (ODS) s odkazem na text nejvyšších ústavních činitelů ČR, jímž po návštěvě dalajlamy ubezpečovali Čínu o své loajalitě.

Pro co nejrychlejší odvysílání pořadu se vyslovil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Podle mého názoru, a to říkám spíš jako občan, si myslím, že by televize Prima měla ten pořad co nejdřív odvysílat, tak aby zabránila jakýmkoliv spekulacím a teoriím," uvedl.

Ke své obhajobě Prima také uvedla, že o kauze „Brady“ informuje ve své hlavní zpravodajské relaci Zprávy FTV Prima, a to od samého jejího počátku. Za uplynulých šest dní k této kauze odvysílaly více než 34 minut.

Celé vyjádření RRTV

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ostře ohrazuje proti tvrzení zástupců televize Prima, kteří zaštítili své rozhodnutí neodvysílat pořad Show Jana Krause odkazem na riziko sankce ze strany Rady. Společnost FTV Prima jako zkušený provozovatel zná právní výklad Rady v souvislosti s povinností dodržovat zásady objektivity a vyváženosti. Pořad Show Jana Krause již byl v minulosti na základě diváckých stížností posuzován z hlediska pravidel pro objektivní a vyvážené informování, když v průběhu prezidentských voleb v roce 2013 v rámci tohoto pořadu hosté Jana Krause vyjádřili přímou podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi. Rada tehdy konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu. FTV Prima tak rozhodně nemůže argumentovat jakousi nejistotou či právní neurčitostí a její vyjádření je nutno chápat jako alibistické a účelové. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se distancuje od snahy provozovatele hledat viníka svého postupu na straně regulátora. V Praze dne 27.10.2016 Ivan Krejčí Předseda RRTV

Aktualizováno o prohlášení Jana Krause, prohlášení RRTV a podobu, v jaké byl pořad odvysílán.

-stk-, -mav-, -čtk-