Výzkum: Čechy vlastnictví médií příliš nezajímá

úterý, 16. května 2017, 15:27 Výzkum MediaGuru

Češi vlastnictví médií příliš neřeší, ale zahraniční vlastníky v nich nechtějí, ukazuje výzkum.

Češi většinou ani netuší, komu patří média a ani je to příliš nezajímá. Pouze pětina projevuje zájem o vlastníky médií. Nejvíce se o ně zajímají příznivci KDU-STAN, ČSSD a ODS, nejméně příznivci ANO a KSČM. Vyplývá to z květnového reprezentativního výzkumu agentury Stem/Mark, jehož se zúčastnilo prostřednictvím online dotazování 510 osob ve věku 15 až 59 let.

stemmark_zajimavasvlastnictvimedii

Z výsledků výzkumu dále vyplývá přesvědčení občanů, že česká média nemohou dlouhodobě existovat bez silných vlastníků, myslí si to dvě třetiny dotázaných. Navzdory všem medializovaným aférám si Češi většinově myslí, že pro tuzemská média je lepší, aby zůstala v českých rukách. Nezávislost médií považuje za nezbytnou nutnost jejich fungování 9 z 10 respondentů. Na druhé straně však většina veřejnosti vlastníkům přiznává právo určovat směr a orientaci jejich média. O skutečné nezávislosti médií si česká veřejnost přitom ale nedělá velké iluze. Podle ní lze jen stěží očekávat, že v současné době budou média na svých vlastnících nezávislá, souhlasí s tím 4 z 5 oslovených.

stemmark_nezavislostmedii

Právě tlak ze strany vlastníků je podle 87 % respondentů hlavním faktorem, který negativně ovlivňuje kvalitu a fungování médií. Mezi další faktory patří tlak vedení redakce (86 %) a politických stran (85 %). Nedostatky novinářů, mezi něž se řadí nízká etika, odbornost a málo zkušeností, jsou však vnímány téměř stejně intenzivně (kolem 80 %). Až 78 % vidí příčinu nízké kvality médií také v časovém presu, ve kterém musí novináři v současnosti pracovat. Nicméně i přesto se dvě pětiny dotázaných myslí, že se denní tisk z hlediska kvality obsahu a informací v posledních letech zlepšil.

stemmark_tlak

Roli novinářů v médiích Češi nepřeceňují, ale až 68 % z nich si myslí, že je zde nedostatek kvalitních a zkušených novinářů. V případě novin je ze strany 81 % čtenářů kladen větší důraz na kvalitu poskytovaných informací než na konkrétní autory. V očích 76 % respondentů je důležitější informační role médií než hodnotící komentáře a vlastní názor. Absence skutečných novinářských osobností, kterou potvrzuje nízká míra jejich znalosti, vyvolává u 2/3 oslovených pocit, že mezi tuzemskými deníky nejsou po názorové stránce zásadní rozdíly.

kvalitninovinari

-stk-