FAST kanály: Rakuten TV má sport, filmy i hudbu zdarma a legálně

čtvrtek, 21. března 2024, 06:55 TV Lukáš Polák

FAST kanály jsou fenoménem, který se Česku prozatím vyhýbá. Divákovi přitom do jejich světa stačí stisknout pouze tlačítko na dálkovém ovladači.

Součástí programové nabídky je i tematická stanice Motorvision. Repro: Rakuten TV

Součástí programové nabídky je i tematická stanice Motorvision. Repro: Rakuten TV

Dnešní televizory umožňují  řadu let komfort, který přináší jejich připojení k internetu. Divák nemusí instalovat žádné dodatečné zařízení jako je set-top box, případně fyzickou anténu pro pozemní signál, kterou lze mimochodem jako jedinou televizní službu prakticky přijímat zdarma, tedy ve srovnání internetová/IP, satelitní a kabelová televize. Toto platí alespoň prvních čtyři až pět let, kdy mu výrobce zajišťuje aktualizace pro jeho produkt a divák tak může hovořit o tom, že jeho televizor je nový. Následně pak může tento problém řešit různý přídavný hardware.

Na dálkovém ovladači najde majitel televizoru i tlačítka různých videoték, jako jsou například Netlix, Disney+, Prime Video a další. Jedním z nich je obvykle také Rakuten TV. V různých článcích na internetu, jejichž autory byli kolegové z Česka, jsem obvykle našel informace o tom, že se jedná o online videotéku, respektive kombinaci videopůjčovny a de facto virtuálního cloudu, na kterém lze mít i zakoupené filmy trvale uloženy (pokud zůstanou v katalogu). Součástí Rakuten TV je ale také Free Ad-Supported Stream Television, neboli FAST kanály - bezplatně šířené TV stanice financované z reklamy.

Více než padesát kanálů (téměř) všech žánrů

Rakuten TV není v Česku největší streamingovou službou v oblasti FAST kanálů, tou je konkurenční Plex, ale je jednoznačně nejsnáze dostupnou, a to doslova na dosah jediného tlačítka. Zapnete televizor a na dálkovém ovladači stisknete Rakuten TV. Kromě online videotéky, kterou zde nebudu blíže popisovat, je k dispozici i kategorie Živá TV. Rakuten TV jednotlivé programy dělí do kategorií, kterými jsou Filmy, TV pořady, Zábava, Sporty, Životní styl, Vaření, Hudba, Dětské, Slow TV, Dokumenty a fakta a celou nabídku uzavírá Zpravodajství.

Mezi televizními kanály nemůžete hledat ty nejzářivější značky placené TV a zapomenout je třeba i na sportovní přenosy například z Ligy mistrů UEFA nebo dalších evropských fotbalových soutěží,  programová nabídka je ale i tak zajímavá. Muže zaujme pravděpodobně nejvíce kategorie Sporty, kde jsou k dispozici stanice jako DAZN Women's Football, FIFA+, Motorvision nebo Fuel TV. Jedním ze šířených kanálů je například i Edge Sport, který má v nabídce i placená televize O2 TV společnosti O2 Czech Republic.

Lákává je hudba i zpravodajství

Zajímavou programovou nabídku tvoří skladba hudebních kanálů. V Česku se jedná o Clubbing TV s taneční hudbou, Qwest TV s koncerty hvězd minulé i současné scény nebo Qello Concerts. Silným posílením nabídky Rakuten TV byla v loňském trojice hudebních programů Now, konkrétně Now 70s, Now 80s a Now Rock. Na své si přijdou i příznivci black music, kteří v této kategorii na samém konci najdou Trace Urban. Stanice je opět známá z minulosti i českým satelitním divákům, kteří ji mohli ladit z několika pozic. Jednu dobu byla šířena i na Astře 3B.

V nabídce Rakuten TV nechybí ani zpravodajské kanály, včetně Euronews, který je zde k dispozici v anglickojazyčné verzi. Euronews doplňuje i sesterská stanice Africanews, orientovaná na africký kontinent, která v běžné distribuci na našem trhu není operátory placené televize nabízena. Zastoupeny jsou zde i značky jako Bloomberg, The Guardian nebo čínská státní média pod hlavičkou CGTN. Před několika měsíci se v nabídce objevil Newsworld, což je výběr zpravodajských televizí z různých koutů světa, kam patří například britská GB News.

Fenomén bez zájmu televizí z Česka

Televizní stanice na našem fenomén FAST kanálů ignorují. Myšlenka, že by vznikla nějaká česká FAST platforma, která by nabízela například programy Novy nebo Primy zdarma, je vzhledem k obchodní politice, na které tyto mediální skupiny působí, prakticky utopií. Připomeňme, že pokusy služby Zdarma TV, která si nárokovala kanály Novy (vyjma Nova Sportů), dopadly neslavně, a to ať už šlo o její HD verze nebo „kulišárnu“ s pronájmem virtuálního DVB-T2 tuneru.

Služba Zdarma TV je ale určitým způsobem něčím, co bychom mohli označit jako českou verzi online platformy s FAST kanály. V rámci možností se provozovateli povedlo vybudovat programovou nabídku, která je k dispozici zdarma, a to ať už jde o kanály České televize, Barrandova nebo třeba Óčko family. Zdarma TV má v nabídce i SD verze rakouského veřejnoprávního vysílatele, konkrétně stanice ORF1 a ORF2, do nichž před jejich spuštěním vkládá online reklamu.