Zdarma TV: Pokus o bezplatnou online televizi nevyšel

čtvrtek, 4. dubna 2024, 07:05 TV Lukáš Polák

Směrem k českému televiznímu divákovi, který preferuje bezplatný příjem programů, to nebyl špatný nápad. Vysílatelé však měli na službu Zdarma TV jiný názor.

Moderátoři Tobias Pötzelsberger a Susanne Höggerlová ve studiu zpravodajské relace Zeit im Bild. Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

Moderátoři Tobias Pötzelsberger a Susanne Höggerlová ve studiu zpravodajské relace Zeit im Bild. Foto: ORF/Thomas Ramstorfer

Před třemi lety, v únoru 2021, spustil provozovatel placené internetové televize Číčo TV bezplatnou online platformu Zdarma TV. Myšlenka projektu byla prostá – nabídnout minimálně příjem základních programů zcela bez poplatků, což mohlo být pro relativně velkou skupinu diváků velmi lákavou možností, jak se například dostat i k obsahu, který není k dispozici na běžnou anténu, případně online bude šířený ve vyšší obrazové kvalitě a s funkcemi, které nabízí běžně každá internetová televize.

„Se všemi vysílateli, které máme v nabídce, máme uzavřenou smlouvu, platíme jim a odvádíme jim reporty. Programy jsou chráněny DRM,“ tvrdil v době spuštění služby pro portál Digitální rádio obchodní ředitel moTV Radim Beňovský. Programovou nabídku Zdarma TV otvírají programy České televize, následuje Seznam TV, trojice programů TV Barrandov nebo hudební TV Óčko včetně všech tematických klonů. Velkým nedostatkem služby naopak byla absence všech neplacených programů nejvýznamnějších privátních hráčů, tedy jak skupin Nova a Prima.

Nejprve přišly HD verze Novy, pak „virtuální DVB-T2 tuner“

Provozovatel služby, společnost Cico, si byl dlouhodobě vědom toho, že bez žádaných komerčních televizí nebude jeho nabídka kompletní. Jakmile diváci zjistí, že nenabízí Novu ani Primu, aplikaci odinstaluje a už se k ní pravděpodobně nikdy nevrátí. Zatímco programy Primy se tak v nabídce Zdarma TV nikdy neobjevily, o Novu se služba pokusila hned dvakrát. Poprvé to byl pokus opravdu odvážný, protože vlajkový kanál i jeho tematické klony zde byly k dispozici ve vysokém rozlišení obrazu, tedy formátu, za který si Nova běžně nechává od operátorů platit.

Je zjevné, že tohle se manažerům Novy líbit nemohlo. Stanice Novy tak z nabídky služby Zdarma TV ve velmi krátké době zmizely a vypadalo to, že celá záležitost je uzavřená. V září loňského roku se  však tyto stanice objevily v nabídce služby znovu, tentokrát už však pouze ve standardním rozlišení. Zdarma TV přišla s nabídkou zapůjčení virtuálního DVB-T2 za roční poplatek. Tuner měl být fyzicky umístěný v sídle společnosti Cico. Ani toto řešení ale nemělo dlouhého trvání. Kanály mediální skupiny Nova zmizely z nabídky online služby o měsíc později a lze předpokládat, že tentokrát už definitivně.

V nabídce byla rakouská ORF i slovenská RTVS

Problémem služby Zdarma TV z dlouhodobého pohledu je její nízká atraktivita. Místo toho, aby programy do nabídky přibývaly, lze v jejím případě mluvit minimálně o stagnaci. Pokud nepočítáme TV iVodárenství, kde společnost pHmedia Pavla Hájka uvítala tuto službu jako  distribuční kanál, kde už nabízí stanice i-Vysočina.cz nebo KladNo.1, nic výjimečného za celou dobu své tříleté existence služba nepředvedla. Pro část diváků však mohla být zajímavá i proto, že se díky ní mohli dostat k veřejnoprávním programům ORF1 a ORF2 ze sousedního Rakouska nebo Rozhlasu a televize Slovenska (Jednotka, Dvojka, RTVS 24).

Portál MediaGuru.cz se v lednu letošního roku dotazoval přímo v rakouské veřejnoprávní instituci, jak má provozovatel Zdarma TV ošetřenou distribuci těchto stanic, dostal však prozatím pouze neurčitou odpověď s tím, že dotaz předává právnímu a licenčnímu oddělení. O dva měsíce později se naše redakce zajímala o to, jak se celá záležitost vyvíjí, veřejnoprávní instituce už však na zaslanou zprávu vůbec nereagovala.

Vyřazení dalších programů

To, co neřešili manažeři z Rakouska, začala opět řešit mediální skupina Nova. Jaký byl tentokrát důvod, aby se službou již potřetí zabývala? Formule 1. Tu totiž nabízí ve svém bezplatném vysílání právě rakouská ORF. Dnes má sice její programy ORF1 a ORF2 ve standardním rozlišení v nabídce „každý druhý operátor“, problém Zdarma TV byl však v tom, že je nabízela bezplatně a v době vysílání jednotlivých závodů divákům nebránila v tom, aby je mohli sledovat. Exkluzivním vlastníkem vysílacích práv pro náš trh je ale právě Nova, která si je náležitě chrání.

„Můžeme potvrdit, že jsme podnikli právní kroky proti neoprávněnému šíření sportovního obsahu, a to konkrétně Formule 1 na programu ORF prostřednictvím platformy Zdarma TV, jejímž provozovatelem je Cico. Městský soud v Praze vyhověl našemu návrhu a vydal předběžné opatření, kterým zakázal společnosti Cico nadále zpřístupňovat přenosy Formule 1 na území České republiky. Dle našich informací již došlo ke stažení programu ORF z platformy Zdarma TV. Do exkluzivních vysílacích práv investujeme nemalé finanční prostředky, a proto je logické, že chceme a budeme tento obsah chránit,“ potvrdila na dotaz MediaGuru.cz mluvčí Novy Barbora Dlabáčková. Od dubna pak zmizely z nabídky online služby i kanály RTVS Jednotka a Dvojka.