Chování žen a mužů na internetu

úterý, 08. května 2012, 06:13 Lady Guru, Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

I když mají muži a ženy skoro stejný přístup k internetu, každý z nich vykazuje na internetu jiné chování.

Průzkum z loňského listopadu francouzské agentury Médiamétrie ukazuje, že obecně muži surfují o něco více (51 %) než ženy (49 %). Nicméně ve chvíli, kdy dojde na nakupování, ženy nabírají náskok: zatímco 45 % žen přes internet obvykle nakupuje, u mužů je tomu tak pouze u 40 %. Muži naopak mnohem více času věnují srovnávání cen, aby našli co nejvýhodnější nabídku. V loňském říjnu ceny porovnávali dva ze tří mužů, zatímco u žen touto aktivitou trávilo čas pouze 57 % dotázaných.

Vedle toho prosincový průzkum agentury ComScore ukázal, že nejvíce na internetu nakupují matky starší 25 let s minimálně jedním dítětem. Až 76 % z nich navštěvuje servery nabízející služby častěji než ostatní internetoví uživatelé. Mezi jejich nejoblíbenější webové stránky pak patří on-line hračkářství a obchody s parfémy a kosmetikou.

Valná většina internetových uživatelů, bez ohledu na pohlaví, je přímo závislá na své e-mailové schránce. Nicméně u ostatních způsobů internetové komunikace již rozdíly existují. Polovina žen ráda na internetu komunikuje v reálném čase, kdežto muži tuto formu využívá jen ve 40 % případů. Ženy také častěji sdílejí své fotografie.

Co se týče sociálních médií, již zmíněný průzkum ComScore ukázal, že napříč celou zeměkoulí ženy tráví mnohem více času na sociálních sítích než muži. V Severní Americe a Evropě na nich ženy strávily v loňském říjnu o dvě hodiny více než muži. Zatímco ženy svému sociálnímu networkingu věnovaly průměrně 8,2 hodin měsíčně, muži pouze 6,9 hodin.

Francouzská agentura Médiamétrie doplňuje, že mužskou záležitostí nadále zůstává Twitter, kde je registrováno dvakrát více mužů než žen.

Nakonec se rozdíly pohlaví projevují i jinak: muži se mnohem více než ženy chtějí na internetu bavit: častěji se dívají na videa, poslouchají rádio, hrají sociální hry a stahují. Významný rozdíl panuje především ve stahování softwarů: muži je stahují téměř dvakrát více než ženy.

Zdroj: Médiamétrie, ComScore

-kch-