Olympijský Londýn si dá pozor na ambush marketing

středa, 18. července 2012, 08:00 Reklama MediaGuru

Londýn si bude kontrolovat, zda v okolí britských sportovišť nedochází ke zneužití olympijské symboliky a projevům tzv. ambush marketingu.

Mezinárodní olympijský výbor neprodává reklamní práva k Olympijským hrám právě levně. V průběhu nejsledovanější sportovní události světa proto poměrně pravidelně dochází k případům takzvaného ambush marketingu, tedy neautorizovaného využití olympiády a jejích symbolů.

Z tohoto důvodu bude londýnské ulice během nadcházejících her hlídat téměř 250 vyškolených specialistů v uniformách. Kontrolovat budou hlavně licence obchodníků nabízejících olympijské suvenýry, ale dostane se i na samotné reklamy. Veškeré outdoorové plochy v okolí olympijské vesnice i sportovišť jsou vyprodány, ne všechny si ale zamluvili oficiální partneři. K jedenácti globálním sponzorům patří třeba Coca-Cola, Procter & Gamble, GE, Visa, BMW, Samsung a Adidas.

I přes veškerou kontrolu aktivitám nepartnerských značek organizátoři zřejmě kompletně nezabrání. Zadavatelé jsou totiž stále vynalézavější. V roce 1996 se například obrovské publicitě dostalo značce Puma, kterou britský sprintér Linford Christie propagoval během tiskové konference za pomoci speciálních kontaktních čoček. Oficiálním sponzorem atlantských her byl přitom Reebok.

Australské aerolinie Quantas během her v Sydney zase přišly s dodnes používaným sloganem „The Spirit of Australia“, který nápadně připomínal olympijské motto z roku 2000 „Share the Spirit“. Quantas tak mnozí považovali za oficiálního přepravce olympijských sportovců; k nelibosti v současnosti již neexistující letecké společnosti Ansett Air, která reklamní práva draze zakoupila.

Ačkoliv nebyla oficiálním sponzorem, firma Nike si v roce 1996 pronajala významný počet outdoorových ploch v okolí olympijské vesnice a vybudovala svou vlastní „Nike Village“.

Nakolik bude letos přístup firem sofistikovanější, se ukáže v následujících týdnech. I pro zpřísněná opatření ze strany organizátorů lze očekávat, že se zadavatelé tentokrát zaměří hlavně na internet. Zmiňovaná společnost Nike již například ohlásila záměr umisťovat na Twitter sportovní reklamy v reálném čase.

-ptv-