Mosty pro reklamní kampaně. Jak jich využít?

středa, 05. září 2012, 07:30 Reklama MediaGuru

Most může sloužit i jako zajímavý nosič reklamního sdělení. Jak se s ním dá pracovat?

Mosty většinou známe jen jako prostředek, díky kterému se dostaneme z jednoho břehu na druhý či pod kterým projíždíme, ať už v autě, nebo na lodi. Most jako takový ale v sobě skýtá zajímavé možnosti k reklamnímu sdělení.

V České republice se reklamy na mostech ve valné většině případů omezují na copywriting, při kterém se využívá automobilové tematiky.

Takřka kultovní jsou v České republice, zejména v Praze a jejím okolím, reklamy na mostech od pojišťovny Kooperativa, která ve svém vtipném copywritingu od agentury Kaspen/Jung von Matt využila takové fenomény, jako je proklínaná D1 či mnohdy nervy drásající dopravní situace v hlavním městě. Vedle toho také nabádá ke správnému chování za volantem.

V současné době si Kooperativu při výjezdu z Prahy směrem na Brno zase hraje se zkratkami.

Dálniční mosty využívá pro reklamu i obchodní portál Aukro, který touto cestou propaguje své mobilní aplikace. V kampani, jež vznikla in-house, jsou využívány slogany, jež si hrají se slovem (auto)mobil.

Podobný princip pro svou propagaci uplatňuje společnost Konica Minolta ve své dlouhodobé kampani „S námi řídíte dokumenty“ od agentury Arkadia.

Mosty nabízejí však mnohem více možností, než pouhou plochou pro někdy více, někdy méně vydařený copywriting. Například loni Nadační fond Albert obsadil na jeden den pražský Hlávkův most v rámci své charitativní akce plastovými podobiznami pohádkových šmoulů.

V zahraničí však dokáží z mostů vytěžit mnohem víc. Například novozélandská agentura DDB umístila reklamu na motorové pily značky Stihl na železniční most.

S mosty si rovněž pohrály i autodráhy pro děti značky Hot Wheels: například v mexické či v kolumbijské kampani od agentury Ogilvy.

Ogilvy, Mexico


Ogilvy & Mather, Kolumbie

V Indonésii agentura Publicis v rámci kampaně pro výživový doplněk s vápníkem Dumocalcin pracovala s nosnými pilíři mostu, které přeměnila na obrovské silné kosti.

-kch-