Souhrnný hrubý zisk Ringieru loni přesáhl 640 mil. Kč

čtvrtek, 25. dubna 2013, 08:28 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Ringier Axel Springer zůstává i přes pokles reklamního trhu vydavatelem s nejvyšším ziskem na českém trhu.

Zisk společnosti Ringier Axel Springer CZ před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) z vydavatelských a tiskárenských aktivit v Česku dosáhl v loňském roce 646 mil. Kč. Vyplývá to z informací, které MediaGuru.cz od společnosti Ringier Axel Springer obdržel. Souhrnné tržby pak měly dosáhnout 2,8 mld. Kč.

Přestože jde o souhrnný výsledek, ve kterém nejsou odděleny výsledky vydavatelského podnikání (Ringier Axel Springer) a tiskáren (Ringier Axel Springer Print), je zřejmé, že Ringier i v loňském roce zůstal vydavatelem s nejvyšším ziskem v České republice. V roce 2011 vytvořil zisk před zdaněním ve výši 443 mil. Kč a z tiskárenských aktivit 133 mil. Kč.

Švýcarský vydavatelský koncern Ringier v minulých dnech zveřejnil své hospodářské výsledky za loňský rok. Celkově jeho hrubý zisk (resp. EBITDA) dosáhl v loňském roce 99,5 mil. CHF a meziročně se zvýšil o 55 %. Skupina vytvořila konsolidované tržby ve výši 1,088 mld. CHF (meziročně -5 %). Největší objem tržeb stále pochází z hlavního, tedy vydavatelského podnikání. Digitální aktivity se už ale blíží k 20 % na celkových tržbách – meziročně se zvýšily o 29 %.

Nějvětší část tržeb pochází z prodeje titulů (27 %), inzertní prodej tvoří 24 %, tiskárny necelých 17 % a digitální média více jak 18 %.

Struktura tržeb Ringier AG, 2012

Právě na poli online médií učinil loni Ringier dvě důležité akvizice – ve Švýcarku získal pracovní portál jobs.ch a v Polsku největší portál Onet.pl. Ringier očekává, že obě akvizice mají v příštím roce přispět ke zvýšení tržeb z digitálních médií až na 25 %. V Rumunsku pak Ringier dokončil akvizici pracovního portálu eJobs.ro. Celkově už do online aktivit investoval více než 1 mld. CHF.

Z hlediska zisku byl loňský rok také úspěšný pro německou mediální společnost Axel Springer AG, která se švýcarským Ringierem vytvořila před třemi lety ve střední a východní Evropě firmu Ringier Axel Springer. EBITDA vzrostla o 16 % na 593 milionů eur, tržby pak o 10 % na 3,2 mld. eur.

-mav-