Objem reklamy na mobilech je v Česku stále nízký

čtvrtek, 18. července 2013, 11:24 Internet & Mobil MediaGuru

Podíl mobilní reklamy dosahuje v Česku podle studie Gemiusu 2,4 %, což je pod průměrem regionu.

Na mobilních zařízeních se navzdory dynamickému růstu v uplynulém období dál zobrazuje pouze zlomek veškeré on-line reklamy. V Česku se tento podíl v průběhu loňského roku zvýšil o procentní bod na 2,4 procenta, což je mírně pod průměrem zemí střední a východní Evropy. Vyplývá to ze studie gemiusAdMonitoring od společnosti Gemius. Důležitost této marketingové komunikace podle ní poroste s rozvojem mobilních zařízení a jejich obliby při prohlížení internetu.

Ve střední a východní Evropě se uživatelům na mobilních zařízeních zobrazuje v průměru asi tři procenta veškeré on-line reklamy, což je přibližně dvakrát více než na začátku roku 2012. Největší podíl mobilní reklamy byl naměřen v kampaních v Litvě (4,6 procenta), naopak nejmenší v Polsku (1,6 procenta).

Podíl mobilních zobrazení online reklamy ve státech CEE

Studie zároveň ukázala, že podíl mobilní reklamy se na všech analyzovaných trzích postupně zvyšuje. Zatímco v loňském prvním čtvrtletí dosahoval podíl mobilních zobrazení v průměru 1,67 procenta, koncem loňského roku to byla již tři procenta. Nejvýraznější nárůst, o tři procentní body, přitom zaznamenal právě litevský trh.

Podle specialisty společnosti Gemius Tamase Acse výsledky potvrdily rostoucí zájem o mobilní reklamu. "Data ze studie ukazují, že v Litvě, Maďarsku a Srbsku je nejvyšší podíl mobilní reklamy v regionu CEE. Ačkoliv má tento sektor reklamy v našem regionu stále velký růstový potenciál, je třeba zdůraznit, že se o tuto oblast stále více zajímají zadavatelé reklamy, což pozitivně ovlivňuje její růst," uvedl Tamas Acs.

Pravidelná studie gemiusAdMonitor zkoumá trendy v on-line reklamě ve státech střední a východní Evropy jako Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko a Ukrajina.

Zdroj dat: gemiusAdMonitor, 2. pololetí 2012