České značky se dávají na cestování

středa, 28. srpna 2013, 07:30 Marketing, Reklama MediaGuru

S dalekými cestami značek se roztrhl pytel. Vyrazila na ně Kofola, Metaxa, Bohemia Chips či bonbóny Skittles.

Cestování a poznávání dálek má své kouzlo. Většina lidí je řadí mezi své oblíbené volnočasové aktivity, a tak není divu, že se s nimi značky rády spojují. Cestovatelské zážitky totiž představují něco, co lidi láká, motivuje je a o čem se rádi podělí s ostatními – kombinace ideální pro online komunikaci, kde je potřeba kvalitní obsah a ochota ke sdílení.

Cestovatel hledá značku

Kouzla cest využívá pro svou komunikaci již přes rok Kofola, jejíž stránka Kofolonizace slouží ke sdílení cestovatelských zážitků. V duchu sloganu „Kofolonizuj svět!“ mají tzv. Kofolonizátoři za úkol dostat Kofolu do zajímavých koutů zeměkoule a dát o tom vědět slovem i obrazem.

Jedním z kofolonizátorů se stal také cestovatel Dan Pribáň, který má na kontě již několik dalekých cest trabantem. Po zdolání Hedvábné stezky a cestě napříč Afrikou se loni na podzim vydal přes Jižní Ameriku. Jeho expedice měla za úkol urazit 20 tisíc kilometrů z Guyany přes Amazonii, Bolívii, Peru, Chile a Argentinu až na nejjižnější cíp Ameriky, o čemž na pokračování psal ve svém „kofolonizátorském“ cestopise.

Z expedice Trabant versus Jižní Amerika

Na podobně laděnou cestu se letos v létě vydává i Michal Královič. Rozdíl je jen v tom, že vyráží po Evropě ve 24letém fiatu v barvách bonbónů Skittles. Čeká ho 6 500 kilometrů po 11 zemích. „Podle mých odhadů bych se měl vrátit přibližně za 3 týdny, ale s takto starým autem nikdy nevíte, co se stane,“ říká Michal Královič před odjezdem. Ze své cesty se bude pravidelně hlásit na facebookovém profilu Skittles, kde již pro svůj nápad získal 1 000 lajků.

Michal Královič před cestou po Evropě

Značka hledá cestovatele

Zatímco Dan Pribáň a Michal Královič se vydali na expedice, kterou si sami vymysleli a značky je podporují „pouze“ v jejich realizacích, v jiných případech je postup opačný, kdy jsou to značky, které stojí u zrodu cestovatelského nápadu a hledají vhodné cestovatele. To je případ letošní kampaně značky Bohemia Chips, která vyslala do USA Kazmu Kazmiče, aby otestoval nejnovější příchuť „grilované masíčko“ a zároveň zjistil potenciál amerického trhu pro export. Stejně jako předchozí cestovatelé i Kazma Kazmitch dává o svých zážitcích vědět na sociálních sítích i ve svém domovském Fajn rádiu.

Kazma Kazmitch na cestě po USA

Metaxa v duchu svého sloganu „Dotkni se slunce“ uspořádala na letní slunovrat se sluncem závod. Na cestu kolem světa vyslala dva týmy z České republiky a Slovenska, jejichž úkolem bylo prožít nejdelší den na světě. O cestě z Prahy, přes Amsterdam a Los Angeles do Honolulu, do kterého dorazil český tým po 26 hodinách, se psalo hlavně na Facebooku.

Potenciál cestování pro marketingovou komunikaci ukazuje i komunikační koncept „Voyage“ pivní značky Heineken. V rámci konceptu právě provádí sociální experiment „Dropped“ (Vysazen), který chce zjistit, co všechno lidé dokážou. Cestovatele různé národnosti převeze do neznámých končin, kde je nechá jen se základní výbavou napospas extrémním podmínkám. Zážitky nyní již čtyř cestovatelů je možné sledovat prostřednictvím YouTube kanálu. Diváci se dozvědí, jak se Rikar ze Španělska potýká s aljašskou zimou, Řek Stavros bojuje s vlhkostí v Kambodži, Američan William přežívá horko v Maroku či jak se Jihoafričan Clint baví v Polsku. Destinace posledního dobrodruha bude odhalena 26. srpna.

 

Experiment „Dropped“ však zdaleka není tím jediným, co Heineken v cestování umí. Na newyorském letišti JFK například nainstaloval ruletu, která odvážného hráče místo na Kypr poslala zadarmo třeba do Estonska.

Nedávno také spustil stránku Pic Your Travel, která funguje na podobném principu jako česká Kofolonizace – lidé na ni vkládají fotografie z cest s pivem Heineken v ruce.

Když už značka cestuje, nejdůležitější je dát o tom patřičně vědět.

-kch-