Vedení ČT odvolalo Pavlínu Kvapilovou pro ztrátu důvěry

pondělí, 02. září 2013, 11:34 Lidé, TV MediaGuru

Vedení ČT odvolalo šéfku Nových médií Pavlínu Kvapilovou. Údajně ztratila důvěru Petra Dvořáka.

Vedení České televize (ČT) odvolalo šéfku Nových médií Pavlínu Kvapilovou. Řízením nových médií byl pověřen její zástupce Petr Svatoš, dosavadní vedoucí oddělení internetu České televize. ČTK to sdělila mluvčí televize Alžběta Plívová. Podle Kvapilové zdůvodnil Dvořák její odvolání tím, že v ní ztratil důvěru. Uvedla to ve svém vyjádření, jehož celé znění publikujeme na konci textu.

Odvolání se uskutečnilo na základě podmínek sjednaných v pracovní smlouvě, uvedla ČT s tím, že Kvapilové v nejbližší době nabídne jiné pracovní zařazení, protože i nadále zůstává zaměstnankyní televize.

Kvapilová byla ve funkci od října 2011. V srpnu se v otevřeném prohlášení postavila za moderátorku Danielu Drtinovou v souvislosti s jejím odchodem z pořadu Události, komentáře.

Daniele Drtinové ČT nabídla alternativu v podobě moderování vlastního pořadu Interview ČT24, které ponese její jméno. Generální ředitel ČT Petr Dvořák uvedl, že nabídku pořadu s vlastním jménem považuje za profesní růst. Drtinová v souvislosti s přesunem, který kritizovaly také odbory, řekla, že z Událostí, komentářů neodchází dobrovolně. Později ale nabídku na moderování vlastního pořadu přijala.

Kvapilová ve svém srpnovém prohlášení uvedla obavu, že současná situace kolem zpravodajství ČT může výrazným způsobem narušovat důvěryhodnost média veřejné služby před stěžejními sněmovními volbami. Kvapilová tak žádala ČT o vysvětlení, proč má Drtinová pořad opustit. O vysvětlení stažení Drtinové z pořadu požádal také její kolega Martin Veselovský.

Samotnou Drtinovou pondělní informace o odvolání Kvapilové zaskočila. Připustila sice, že generální ředitel má plné právo odvolávat manažery, nesouhlasí ale s odvoláváním těch, kteří poukazují na chyby ve fungování televize.

Kvapilová, která v ČT působí více než šest let, převzala funkci ředitelky Nových médií od současného ředitele programu ČT Milana Fridricha. Tým Nových médií tvoří nyní zhruba 100 lidí. Devětatřicetiletá Kvapilová v ČT mimo jiné uváděla pořad Hydepark. Do prosince 2006 působila jako zpravodajka Českého rozhlasu v Bruselu.

Aktualizováno o vyjádření ČT v prvním a druhém odstavci, o stanovisko Pavlíny Kvapilové a reakci Daniely Drtinové.

Vyjádření Pavlíny Kvapilové Generální ředitel ČT Petr Dvořák mě v pátek odvolal z funkce výkonné ředitelky divize ČT Nová média. Důvodem, který mi osobně sdělil, byla "ztráta důvěry". Odvolání jsem převzala v pozdních odpoledních hodinách 30.8.2013. Při našich posledních setkáních bylo hlavním tématem vždy mé veřejné vystoupení po stažení Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře, případně jeho možné následky. Nikoli Strategie rozvoje Nových médií pro rok 2014, kterou si vyžádal 12.8. a kterou jsem mu následně předložila. Svůj krok z 10.8. jsem opakovaně vysvětlila, mou hlavní motivací bylo apelovat na dodržování základních principů fungování média veřejné služby, což považuji za svou povinnost. Vývoj z poslední doby naznačuje, že moje vize moderní veřejné televize založené na maximální otevřenosti a propojení s diváky, kterou jsme s kolegy v divizi ČT Nová média vždy rozvíjeli, by byla v dosavadní konstelaci nadále neprosaditelná. Další kroky zvážím poté, co mi bude nabídnuto náhradní umístění. Panu řediteli i kolegům děkuji za spolupráci a přeji jim vše dobré.