Z pražských LN vypadla pasáž o Babišovi. Zbytečně

úterý, 26. listopadu 2013, 15:21 Tisk MediaGuru

Titulní článek v úterních Lidových novinách má jinou podobu v Praze a v Brně.

Titulní článek, který vyšel v úterý v Lidových novinách a který informuje o návrhu komunistických poslanců zrušit lustrační zákon, má trochu odlišnou podobu v pražském vydání LN a ve vydání moravském. Článek vyšel pod titulkem „Konec lustrací? Poslanci mění dějiny“ a je rozpracován na titulní a následně i druhé straně deníku. Z pražského vydání však vypadla část textu, který naznačoval, že návrh komunistických poslanců se může líbit i předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a že díky tomu by už nemusel řešit svoji minulost. Babiš je zároveň vlastníkem skupiny Mafra, která Lidové noviny vydává.

Pražské vydání LN vyšlo konkrétně bez této části textu, který navazoval na informaci o tom, že předseda ČSSD Sobotka návrh podporuje: „...a přikyvuje i šéf hnutí ANO. U něj je to logické. Andrej Babiš by při nástupu do vlády už nemusel řešit, zda byl ve svazcích StB evidován oprávněně, či ne.“

Text pražského vydání naproti tomu uvádí, že sociální demokracie myšlenku ústy svého předsedy podporuje. Následná pasáž o Babišovi chybí, resp. její zlomek „a přikyvuje i šéf hnutí ANO” je posunuta až na konec textu na titulní straně, ovšem bez konstatování, že díky takovému návrhu by Babiš nemusel řešit, zda byl ve svazcích StB oprávněně, či nikoli.

Pražské vydání LN, úterý 26. 11. 2013 (kliknutím zvětšíte)

Brněnské vydání LN, úterý 26. 11. 2013 (kliknutím zvětšíte)

Proč pražské LN část textu o Andreji Babišovi vypustily, přestože je zjevné, že v jeho případě jde o krok, který mu pomůže, není jasné.

Veselin Vačkov, pověřený řízením redakce Lidových novin, zaslal krátké textové vyjádření, zdůvodňující rozdílnou podobu textů. V telefonickém hovoru ještě předtím krátce uvedl, že existovaly dvě verze článků, stejně jako jsou dva návrhy k lustračnímu zákonu a že  závěrečnou podobu textu v pražských LN neviděl. „Článek mezi vydáními redigoval editor, protože z původní verze nebylo dostatečně jasné, kdo kterou verzi zrušení lustrací podporuje. Poslední pražskou verzi viděl pouze hlavní editor. Obecně platí, že o Andreji Babišovi a hnutí ANO mají LN referovat stejně jako o ostatních relevantních stranách. Na komentářových stranách jsou dokonce LN velmi kritické, což odpovídá jejich zaměření a tradiční profilaci," uvedl Vačkov.

Vzhledem k tomu, že se plné znění článku objevuje v moravském vydání LN a zároveň s konstatováním, že návrh pomůže Andreji Babišovi, se text objevil v i deníku MF Dnes, je evidentní, že nejde o zákrok majitele skupiny Mafra Andreje Babiše, ale o rozhodnutí na úrovni vedení deníku Lidových novin.

Text v MF Dnes, úterý 26.11. 2013 (kliknutím zvětšíte)





-mav-

Aktualizovali jsme o vyjádření Veselina Vačkova