Dotyk o médiích na Ukrajině: Televize nekritizují

čtvrtek, 20. února 2014, 14:29 Tisk, TV MediaGuru

Aktuální vydání týdeníku Dotyk přináší článek ukrajinského vydavatele Stanislava Šuma o médiích.

Aktuální vydání tabletového týdeníku Dotyk přináší článek Stanislava Šuma, ukrajinského novináře a vydavatele, předsedy představenstva novinového a časopiseckého vydavatelství Ekonomika o tom, jak se s dramatickou situací v Kyjevě vyrovnávají novináři a média. Text vychází pod názvem Ukrajinská škola žurnalistiky. Se svolením vydavatele přinášíme část textu.

Ukrajinská škola žurnalistiky

Policisté a jejich přisluhovači pořádají na žurnalisty opravdové hony. Podle šéfredaktora „Pátého kanálu“ Vladimira Mzhelského byly v jednom dni – 19. února – napadeny tři posádky reportérů jeho televizní stanice.

Ve stejný den byla skupina televizních pracovníků napadena tajnými policisty. Nikdo nemůže počítat s tím, že tyto útoky na novináře budou zapomenuty. Vše je monitorováno. Na youtube je o nich mnoho důkazů, stejně jako o brutalitě speciální jednotky „Berkut“.

Podobné příběhy jsou ale ve vysílání hlavních televizních stanic v zemi málokdy k vidění. Proč? 
Protože tyto televize jsou ve vlastnictví nebo pod kontrolou oligarchů. Toto je čtveřice nejmocnějších z nich: Rinat Achmetov, Dmitrij Firtash, Viktor Pinchuk a Ihor Kolomoisky. První dva jsou v úzkém kontaktu s úřady a jsou největšími sponzory vládní Strany regionů. Druzí dva si zase nechtějí kazit vztahy s vládou.

Ani pro jednoho ovšem nejsou média hlavním předmětem podnikání. Jejich stanice jsou každoročně ve ztrátě a ve skutečnosti svým majitelům jen dodávají a zvyšují politický význam. Postavení těchto televizních stanic proto může být v rozporu se zájmy vlády a prezidenta jenom tehdy, když je to výhodné pro samotné vlastníky.

To je možná důvod, proč televize celé tři měsíce, po které se v zemi konají politické protesty, dávají v hlavním vysílacím čase různé zábavné show a populární soutěže, ale pečlivě se vyhýbají kritice, nebo podpoře demonstrantů.

Celý článek najdete v aktuálním vydání tabletového týdeníku Dotyk 8/2014